Specialiştii din piaţa bancară şi din sectorul imobiliar, chestionaţi de Capital, sunt de părere că românii vor prefera, ca alternativă de securizare a banilor, depozitele bancare, chiar şi impozitate, investiţiilor imobiliare, întrucât deasupra acestui din urmă segment al economiei s-a aşternut neîncrederea.

Vremurile în care investiţiile imobiliare erau preferate în categoria alternativelor la inflaţie şi la instabilitatea financiară au trecut.

Insecuritatea creată de devalorizarea proprietăţii, problemele unor dezvoltatori, precum şi o posibilă plasare greşită a economiilor, îi determină pe tot mai mulţi români să ignore randamentul superior pe care îl are în prezent investiţia într-o locuinţă, în favoarea unui cont de economii, chiar şi sugrumat de impozit şi de inflaţie.

Pentru a determina veniturile generate de un cont de economii în comparaţie cu cele din real estate am luat ca etalon echivalentul în lei al sumei de 60.000 de euro. În 2008, când piaţa imobiliară era încă în creştere, proprietarul unui apartament cu două camere încasa un venit anual de 25.612 lei, la o chirie medie lunară de 580 euro. După aplicarea impozitului pe venit, proprietarul rămânea cu 22.539 lei. În cazul unui depozit de 220.800 lei (echivalentul a 60.000 de euro la cursul mediu din 2008) se încasa anual un venit de 22.080 lei, la o dobândă medie anuală de 10%.

Astăzi, proprietarul unui apartament cu două camere încasează un venit anual de 17.640 lei, la o chirie medie lunară de 350 euro. După aplicarea impozitului pe venit, proprietarul rămâne cu 15.524 lei. În cazul unui depozit de 252.000 lei (echivalentul a 60.000 de euro la un curs de 4,2 lei euro) se încasează anual un venit de 15.120 lei, la o dobândă medie anuală de 6%. La această sumă, se aplică un impozit de 16% şi rezultă un venit efectiv de 12.701 lei. Asta, fără a mai pune la socoteală creşterea inflaţiei, prognozată la 8% până la finele anului.

În cazul în care dobânzile la depozite nu vor fi crescute, la sfârşitul anului, pentru un depozit cu dobândă de 6% şi o cotă de impozit de 16%, la o rată a inflaţiei prognozată la 8%, persoanele care îşi vor păstra banii în depozite vor înregistra o pierdere reală de circa 3%. Cu alte cuvinte, la un depozit de 252.000 lei, persoanele cu economii în depozite vor raporta o pierdere reală de 7.560 lei.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că dobânzile plătite de băncile comerciale la depozitele în lei sunt destul de ridicate, chiar generoase, în pofida faptului că BNR şi FMI au convenit o proiecţie de inflaţie de 8% pentru finele anului. Dobânzile la depozitele în lei trebuie să crească la cel puţin 10% până la sfârşitul anului, pentru a acoperi inflaţia şi impozitul. Automat, o creştere a dobânzilor plătite de bănci la depozite va conduce şi la majorarea dobânzilor la credite, făcând imposibilă reluarea creditării.

19 July 2010