Romanii se vor indatora mai mult pentru locuinte 
Cotidianul - 05.04.2006
 

Un studiu al Grupului UniCredit arata ca Romania e tara cu cel mai scazut nivel de indatorare pe locuitor din regiune. Vor creste creditul imobiliar si cel ipotecar.

Comportamentul financiar al populatiei din statele NE - Noua Europa (Bulgaria, Cehia, Croatia, Romania, Polonia, Slovacia, Turcia si Ungaria) are caracteristici comune. Un studiu realizat de divizia de cercetare a Grupul UniCredit arata ca in toate aceste state au avut loc o crestere accelerata a resurselor financiare ale populatiei, precum si o crestere pe masura a indatorarii la banci.

Cresterea economica sustinuta, reducerea inflatiei si procesul de integrare in UE au determinat, pe de o parte, cresterea venitului, si, pe de alta parte, au generat asteptari pozitive cu privire la veniturile viitoare ale populatiei.

La coada Europei

Romania ramine tara cu cel mai scazut nivel al avutiei financiare si indatorarii pe locuitor din regiune.

La sfirsitul anului 2005, avutia financiara a romanilor reprezenta doar 20% din PIB, fata de 53% cit este media in zona NE, in timp ce indatorarea financiara a ajuns la 8%, comparativ cu 14% in zona NE. Procentele arata potentialul foarte ridicat de crestere a pietei creditului pentru Romania.

Studiul UniCredit arata, pe de alta parte, ca in pofida ritmului accelerat de crestere a imprumuturilor in 2005, creditul ipotecar si cel imobiliar reprezentau doar 25% din totalul indatorarii romanilor.

Adica mult mai putin decit in celelalte state din regiune, unde creditul imobiliar si cel ipotecar detin o pondere majoritara, sau fata de Zona Euro, unde aceste imprumuturi inseamna 70% din total. Specialistii UniCredit considera insa ca in perioada 2005-2008 si in Romania creditele pentru casa vor devansa ca ritm de crestere pe cele de consum. Potrivit studiului, gradul de indatorare a romanilor pentru credit ipotecar va creste cu 25% anual in perioada 2006-2008.

Articol integral in Cotidianul

 

Daniel Oanta
Cotidianul

5 April 2006