Împrumuturile mari au tot mai puţini solicitanţi în ultima vreme, deşi băncile se luptă să atragă clienţi noi. Statisticile arată că instituţiile bancare au cerut în luna iulie aproximativ 103.000 de rapoarte pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali, cu mult mai puțin față de perioada de glorie a pieței financiare.

31469-27_euro_g_x.jpgExistă speranţe că lucrurile se vor îndrepta. Numărul rapoartelor cerute de bănci a crescut, depăşind pragul de 100.000 de interogări pentru prima dată în ultimele nouă luni. Potrivit rapoartelor oficiale, numărul interogărilor a ajuns la 70.000 pe lună la începutul acestui an, minimul înregistrat din 2004 până în prezent. Băncile verifică fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit, astfel că numărul interogărilor reflectă îndeaproape cererea reală de credite.

Spre comparaţie, în perioada de vârf băncile solicitau şi un milion de rapoarte de credit la Centrala Riscului de Credit, organismul specializat al BNR care înregistrează date despre împrumuturile mai mari de 20.000 lei acordate populaţiei şi companiilor.

Băncile aveau la sfârşitul lunii iulie o expunere de 307 miliarde lei pe, cu aproximativ 3 miliarde lei sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul creditelor de peste 20.000 lei era de circa 1,5 milioane la sfârşitul lunii iunie.

 CITEȘTE ȘI: Primele cinci bănci din România vând case în valoare de 150 milioane euro

9 September 2013