Depozitele bancare au crescut cu aproape două procente în luna iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Atât firmele, cât şi companiile au fost în număr mare luna trecut la ghişeele bancare pentru a deschide depozite noi sau pentru a le alimenta pe cele vechi. Cele mai multe astfel de operaţiuni s-au făcut în lei, nu valută.

Sursa: imopedia.roDepozitele în lei şi valută ale populaţiei şi firmelor din România au înregistrat în iulie un avans de 1,7% faţă de luna precedentă, la 177,22 miliarde lei (echivalentul a 42 miliarde euro). Potrivit calculelor BNR, depozitele rezidenţilor au crescut cu 2,2%, iar cele în valută cu 0,7%. Poate că aceste creşteri par mici de la lună la lună, dar comparaţia pe an este încurajatoare. Avansul anual al valorii depozitelor atrase de bănci a fost în iulie de 5,5%, mai arată datele publicate de Banca Naţională a României. Analizat pe segmente, firmele au depus mai mult decât persoanele fizice atunci când vine vorba despre conturile în lei. Astfel:

  • Depozitele bancare în lei ale populaţiei au crescut cu 1,8% faţă de luna precedentă, la 67,86 miliarde lei
  • Economiile în lei ale firmelor au sporit cu 2,7%, la 48,59 miliarde lei.

Depozitele în valută ale populaţiei au avansat însă cu 1,1% faţă de iunie, la 9,5 miliarde euro, pe când depozitele firmelor au scăzut cu 0,3%, până la 4,7 miliarde euro. În privinţa creditelor, valoarea împrumuturilor în lei a stagnat la 35,43 miliarde lei, în timp ce creditele în valută au sporit cu 1,4%, la 16 miliarde euro.

24 August 2011