0-1167-1f9b75fa85efe931076de0fbdce18994.jpg Românii preferă casele de vacanţă de la munte în detrimentul celor de pe litoralul Mării Negre. Investiţia într-o casă la munte fiind mult mai rentabilă decât în una situată pe litoral deoarece timpul anual de ocupare poate fi mai îndelungat.
Potrivit consultanţilor imobiliari ai EuroMetropola, românii sau străinii, oamenii de afaceri, managerii sau simpli angajaţi cu venituri de peste 1.500 euro/lună manifestă un interes tot mai mare, odată cu creşterea puterii financiare, pentru achiziţionarea unei case de vacanţă.

Reprezentanţii EuroMetropola susţin că acest segment al pieţei imobiliare a fost într-o permanentă dezvoltare, dar începând cu 2007 fenomenul achiziţionării imobilelor de vacanţă a luat amploare, cererea fiind într-o continuă creştere, mai ales că rata de rentabilitate este una pozitivă.

"Casa de vacanţă este o investiţie profitabilă din două motive: pe de o parte atunci când deţii o astfel de locuinţă nu mai depinzi de rezervarea unui hotel în perioada de vârf a unui sezon, iar pe de altă parte aceasta poate aduce venituri suplimentare prin închirierea spaţiului pe perioada în care nu este locuit", susţin reprezentanţii companiei imobiliare EuroMetropola.

În zona montană, cele mai multe investiţii pe segmentul caselor de vacanţă sunt atrase de Valea Superioară a Prahovei.

Lista locurilor atractive este completată de Cheia şi Piatra Craiului. O altă alegere bună este şi zona Bran-Moeciu, care a înregistrat o creştere mare în portofoliul clienţilor. De asemenea, odată cu dezvoltarea infrastructurii a crescut interesul şi pentru regiunea Munţilor Apuseni, Covasna şi Harghita.

"Majoritatea solicitărilor pentru achiziţionarea unei case de vacanţă au venit, în special, din partea categoriilor de populaţie cu venituri peste medie, de peste 1.500 euro/lună, ceea ce demonstrează ca existenţa unei reşedinţe de vacanţă este o regulă impusă de standardul de viaţă cu pretenţii", susţin reprezentanţii EuroMetropola.

"Un metru pătrat construit în zona montană se vinde între 800 şi 2.000 de euro, dar preţul variază în funcţie de locaţie, de calitatea finisajelor, de suprafaţa şi de facilităţile oferite. Pentru vilele noi, de lux, construite pe Valea Prahovei, preţul ajunge uneori chiar şi la valori de 2500 euro/mp", mai spun consultanţii imobiliari.

Sursa

4 februarie 2008