Apartamentele şi casele executate silit de băncile de pe piaţa locală sunt de cele mai multe ori într-o stare normală de funcţionare, potrivit executorilor bancari, deşi pe alte pieţe proprietarii aveau obiceiul să devasteze acest gen de locuinţe înainte să le "predea" băncilor, potrivit consultanţilor imobiliari.

14597-locuinte.jpgPotrivit informaţiilor de pe siteurile băncilor în prezent sunt scoase spre vânzare cel puţin 1.500 de locuinţe executate silit, dar jucătorii din piaţa imobiliară spun că acest număr va creşte considerabil în următoarele luni, în condiţiile în care unele bănci doresc să amâne provizioanele pentru a putea încheia anul financiar cu rezultate acceptabile.

"Românii pleacă destul de resemnaţi din apartamentele executate silit deoarece sunt pasibili de pedepse penale pentru distrugere de bunuri.

În momentul în care banca adjudecă proprietatea este realizat un proces verbal în care este descris bunul, iar la predare acesta trebuie să fie conform procesului verbal. Noi am avut cazuri fericite şi deocamdată nu am avut apartamente devalizate", spune Marian Stancu, executor bancar în cadrul băncii OTP Bank.

La sfârşitul lunii septembrie OTP Bank avea spre vânzare circa 70 de apartamente şi terenuri, Banca Transilvania, BRD, CEC sau Credit Europe având în aceeaşi perioadă cel puţin 100 de proprietăţi în aceeaşi situaţie.

"În casele executate vechii proprietari au tendinţa să rupă tot. Când o iei înapoi, de obicei o iei praf. Aşa se întâmpla cel puţin în Canada. La noi, deocamdată sunt foarte puţine proprietăţi bune pe piaţă. În câteva luni, până în februarie, cred că băncile vor scoate şi lucruri mai interesante", consideră Adrian Căpraru, consultant imobiliar care a lucrat de-a lungul timpului în două dintre cele mai mari firme de pe piaţa de profil - Colliers şi Eurisko.

Căpraru şi-a început cariera la Colliers, după care a fost unul dintre fondatorii Eurisko, unde a stat între 1997 şi 1999, plecând apoi în Canada, unde a înfiinţat o firmă de împrumuturi bancare, Mortgage Intelligence.

S-a întors la Eurisko în 2007 de poziţia de director general, a devenit chief operating officer în 2008, după preluarea firmei de către CB Richard Ellis, iar un an mai târziu a plecat pe fondul căderii pieţei imobiliare şi a restrângerii echipei de management.

În prezent, Căpraru a înfiinţat o nouă firmă, Next Gen Consulting, care ar putea fuziona în următoarea perioadă cu firmele Re/Max Bastion şi Real Invest Company, trei agenţii imobiliare care îşi desfăşoară în prezent activitatea în acelaşi sediu, pe calea Dorobanţi.

Preţurile vor mai scădea

"Consider că dacă băncile vor scoate anul viitor la vânzare toate proprietăţile executate silit preţurile vor mai scădea cu cel puţin 20%, ţinând cont şi de procedura de licitare, care prevede scăderea cu 25% a preţurilor după licitaţiile la care nu este găsit cumpărător", apreciază Mihaela Irina Alexandroiu, proprietarul firmei Re/Max Bastion.

Consultanţii spun că în acest an pe această piaţă "s-a trăit din închirieri", în condiţiile în care tranzacţiile de vânzare-cumpărare au fost foarte puţine.

Cu toate acestea, în ultima perioadă a început să crească interesul pentru casele şi terenurile situate la periferia Capitalei.

"Când a început criza, prima a amorţit periferia. Şi tot periferia pare să îşi revină prima, zone precum Corbeanca sau Otopeni. Am vândut anul acesta în jur de zece case în Corbeanca, unde o casă "la gri" (nezugrăvită şi fără gresie, faianţă, parchet şi unităţi sanitare - n.red.), cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi şi 500 de metri pătraţi de curte costă acum 200.000 de euro", spune Căpraru.

Oamenii îşi fac singuri casa

Pe de altă parte, numeroşi bucureşteni preferă în continuare să construiască locuinţe în regie proprie şi au revitalizat uşor piaţa tranzacţiilor cu terenuri de 300-500 de metri pătraţi, care se vând acum în comunele din nord la preţuri cuprinde între 25.000 şi 40.000 de euro.

"Oamenii vor în continuare să-şi facă singuri casa deoarece pleacă de la impresia că este mai ieftin. Nimeni nu ia în calcul timpul petrecut cu aprobările, organizarea de şantier, faptul că trebuie să stai lângă muncitori sau să iei un diriginte de şantier, deoarece te poţi trezi că jumătate din materiale ajung la vecini", spune Alexandroiu de la Re/Max Bastion, firmă înfiinţată încă din 1992 sub brandul Bastion, afiliat ulterior la reţeaua de agenţii imobiliare Re/Max, una dintre cele mai extinse la nivel global.


Sursa

26 October 2010