Clienţii bancari se plâng de accesul greu la credite, în timp ce băncile sunt nevoite să renunţe la fondurile pe care le au disponibile pentru împrumuturi. Peste un miliard de euro a plecat din Romania, anul trecut, către băncile mamă ale sucursalelor locale. Iar schimbările financiare din sistemul bancar încurajează plecări şi mai mari de bani pentru anul acesta.

34591-vqkl.jpgPotrivit unui raport BNR, anul trecut, băncile străine care au sucursale în România au redus finanţarea către acestea cu 1,2 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, 20% din liniile de finanţare ale băncilor din România au dispărut, în ciuda faptului că potenţialii clienţi care au solicitat împrumuturi s-au arătat nemulţumiţi de cât de dificil este să obţii aprobarea băncii.

„Contracţia finanţării externe se datorează unui cumul de factori: în primul rând, lipsa cererii eligibile de creditare. Apoi ajustarea bilanţurilor grupurilor bancare europene în vederea pregătirii pentru exerciţiile de evaluare cuprinzătoare întreprinse de BCE. În al treilea rând este vorba despre necesitatea conformării cu cerinţele de lichiditate mai stringente prevăzute de noul cadru de reglementare european”, arată un raport al BNR.

Cu toate acestea, oficialii BNR nu consideră că se poate vorbi despre o problemă la nivel de lichiditate în sistemul bancar. Mai mult, aceasta a continuat să se îmbunătăţească, instituţiile financiare fiind tot mai puţin dependente de ajutorul băncii centrale.

„În anul 2013, a continuat să se îmbunătăţească lichiditatea în sistemul bancar românesc, fapt ce a fost reflectat şi de reducerea sumelor solicitate de bănci în cadrul operaţiunilor repo efectuate săptămânal de către banca centrală”, continuă raportul.

La nivel de perspectivă, reducerea Rezervei Minime Obligatorii de anul acesta aduce cu sine posibilitatea ca băncile străine aflate în România să continue să retragă bani. Această tendinţa se va observa în special la sucursalele locale ale unor bănci din Grecia, Cipru sau Portugalia, care resimt acut lipsa de lichiditate în ţara de origine. Anul trecut, creditarea în valută a scăzut cu 6,8%, până la aproape 1,8 miliarde de euro. Evoluţia de anul acesta nu este nici ea deloc încurajatoare. Până în luna aprilie, scăderea s-a accentuat cu 7,7%.

CITEȘTE ȘI: Băncile, pe timp de criză: prieten sau duşman?

 

14 July 2014