La o lună de la introducerea asigurării obligatorii o locuinţei doar 0,2% dintre proprietari s-au grăbit să-şi încheie poliţele. Autorităţile pun numărul mic de solicitări pe seama perioadei de vacanţă şi se aşteaptă ca din toamnă să se înregistreze o creştere. Nu spectaculoasă însă!

sursa foto:http://www.allianztiriac.ro„Până acum s-au încheiat aproximativ 18.000 de poliţe de asigurări valide, începând cu data de 16 iulie 2010. Ne aşteptam la mai mult, dar avem în vedere unele circumstanţe, fiind perioadă de concedii. Sperăm ca lunile viitoare vânzările să crească. Scopul în sine nu este de a vinde, ci de protecţie a populaţiei care va ieşi în avantaj în urma încheierii acestei asigurări. Trebuie să o facă cât mai repede, mă refer mai ales la cei care nu au încheiat niciodată o poliţă de asigurare" a declarat pentru Imopedia.ro Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Dintre cele 18.000 de poliţe mai bine 80% au fost încheiate pentru locuinţe de tipul A, adică cele construite din cărămidă, beton şi lemn pentru care prima anuală este de 20 Euro. Aproximativ 16% dintre poliţe vizează proprietăţile de tip B construite din chirpici, paiantă şi vălătuci unde prima anuală este de 10 euro.

Din aceste date putem trage concluzia că cei de la oraşe au fost mai harnici? Nu putem spune asta, eşantionul este destul de mic pentru a trage astfel de concluzii. Cei de la oraş au fost mai aproape de centrele de asigurări" a explicat Marius Bulugea.

Până la 15 ianuarie 2011, dată de la care cei care nu au o poliţă de asigurare obligatorie riscă să fie amendaţi, reprezentantul PAID speră ca aproximativ 400.000 proprietari să-şi fi asigurat locuinţele. Ţinând cont că în România sunt aproximativ 8,5 milioane de locuinţe, procentul este extrem de mic, de nici 5%.

„Este un procent foarte mic. Am şi declarat că la un an de la începerea activităţii adică de la 15 iulie 2010 până la 15 iulie 2011 nu ne aşteptăm la un procent mai mare de 20%. Am să vă spun şi motivele. Printre ele poate insuficienta mediatizare, lucru de care ne vom ocupa în viitorul apropiat . O să încercăm să mediatizăm şi să facem populaţia să conştientizeze faptul că pierderea unei locuinţe poate fi ireparabilă. Ne aşteptăm atunci ca după 15 ianuarie 2011 să vedem proprietari amendaţi pentru că nu şi-au încheiat o asigurare obligatorie? Semnalul acesta cu siguranţă va putea fi observat" ne-a mai declarat preşedintele PAID.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei. Din numărul total de 8,5 milioane proprietăţi cu destinaţia de locuinţă, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B. Asigurările obligatorii pot fi încheiate de catre 13 companii de asigurări: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România.

 



19 August 2010