Soldul împrumuturilor pentru consum a scăzut cu 5% în ultimul an, în timp ce finanţările pentru locuinţe au crescut cu peste 10%. Criza l-a învăţat pe român să nu mai consume pe credit. O rată la bancă reprezintă o responsabilitate, astfel că riscul este acum asumat de români doar la achiziţionarea unei locuinţe.

21165-1.jpgIar asta se observă cel mai bine din evoluţia creditelor acordate de băncile comerciale populaţiei. Soldul împrumuturilor de consum contractate de români a scăzut în intervalul august 2010 - august 2011 cu 6% pe componenta în lei (28 miliarde de lei) şi cu 5,47% pe euro (echivalentul a 28,5 miliarde de lei), potrivit datelor Băncii Naţionale a României. În ceea ce priveşte împrumuturile pentru locuinţe, soldul pe componenta în monedă naţională a scăzut cu 6,5% (1,6 miliarde de lei), însă pe euro s-a înregistrat un avans de aproape 14% (echivalentul a 22 de miliarde de lei). Având în vedere diferenţa de până la şase puncte procentuale dintre costurile la valută şi cele pentru lei, este de înţeles preferinţa pentru credite în euro.

Un alt factor care a susţinut avansul înregistrat în ultimul an de soldul împrumuturilor pentru locuinţe este programul guvernamental „Prima Casă", în cadrul căruia avansul minim este de 5%, iar dobânzile pentru finanţările în euro nu pot depăşi nivelul indicatorului EURIBOR la trei luni (1,54%) plus patru puncte procentuale.

Creditele se vor da tot mai greu

Deşi creditarea bate pasul pe loc de mai bine de un an, singura excepţie fiind împrumuturile imobiliare susţinute de „Prima Casă", Banca Naţională a elaborat un regulament prin care vrea să restricţioneze acordarea finanţărilor. Noile reguli, care urmează să intre în vigoare la sfârşitul lunii octombrie, impun un avans de cel puţin 15% din valoarea imobilului pentru creditele în lei şi de 30% pentru cele în euro.

Noua măsură, menită să elimine riscul de nerambursare a finanţărilor, va bloca procesul firav de creditare. „Impactul negativ va consta în reducerea creditării pentru populaţie, ceea ce ar putea afecta consumul, dar şi piaţa imobiliară", a declarat Adrian Chichiţă, director executiv adjunct la OTP Bank România.


Sursa

26 September 2011