Românii şi-au pierdut încrederea în beneficiile pe care le aduc depozitele bancare. Banii pe care aceştia i-au depus în bănci s-au împuţinat cu 1.8% în ianuarie faţă de luna anterioară, potrivit unei statistici BNR. Dar o asemenea turnură nu are cum să fie surprinzătoare, în condiţiile în care în ultima perioadă băncile au redus puternic dobânzile la depozite.

16578-depozite.jpgO singură decizie a dat peste cap întreg sistemul de depozite bancare: la începutul lunii ianuarie, toate băncile comerciale au anunţat că taie dobânda medie pentru depozite cu 2%. O asemenea informaţie, pentru o ţară în care toată lumea preferă să ţină banii la saltea, a fost suficientă pentru a-i speria şi pe cei puţini care au decis să folosească depozitele bancare. În noile condiţii, pentru un depozit pe 12 luni, în valoare de 5.000 de lei, un client câştiga la dobânda de anul trecut în jur de 400 de lei. Acum, pentru aceiaşi bani ar primi după un an de zile mai puţin cu 100 de lei. Astfel, imediat după tăierea dobânzilor, depozitele în lei ale rezidenţilor au scăzut cu 2%, iar cele în valută cu 1,3%. Totalul depozitelor este de 174,31 miliarde lei.

În loc de depozite, românii pot investi în aur

O altă metodă de economisire poate fi cumpărarea de aur. În doar un an de zile gramul de aur s-a scumpit cu aproape 30 de lei şi a ajuns la peste 130 de lei în prezent. Adică cei care în 2010 au cumpărat, de exemplu, 50 de grame de aur cu 5.250 RON, pot vinde acum totul cu 6.600 RON. Un câştig de peste 1.300 lei în 12 luni, considerabil mai mult decât ar fi câştigat din dobânda bancară.

Per total, în perioada ianuarie 2010 - ianuarie 2011, depozitele atrase de bănci au crescut cu 6,1%, mai arată datele publicate miercuri de BNR.


23 February 2011