Aproape 17% din români intenţionează să-şi achiziţioneze în acest an o locuinţă în scop investiţional, faţă de doar 7,5% în 2010, potrivit unui sondaj realizat de compania Be Igloo. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 3.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani, provenind din mediul urban, intervievaţi în perioada 2010-2011.

17858-4.jpgVolumul investiţional în piaţa imobiliară va creşte cu 30% pe parcursul anului curent, atât pentru investitorii români, cât si pentru cei străini, conform estimărilor lui Nimrod Zvik, Managing Partner în cadrul Be Igloo.

Numărul persoanelor care cumpără locuinţe în scopul unei investiţii, respectiv de a le inchiria, se afla pe un trend ascendent în primul trimestru al acestui an, principalele motive fiind atât majorarea bugetului potenţialilor clienţi, cât şi documentarea temeinică a acestora în privinţa situaţiei prezente a pieţei imobiliare şi a întregului proces de achiziţie.

Aşadar, bugetul pe care potenţialii clienţi ar fi dispuşi să îl aloce achiziţionării unei locuinţe în 2011 se încadrează între 60.000 şi 80.000 de euro, pentru apartamente cu două sau trei camere, sume cu 10% mai mari faţă de cele din 2010. Ca şi în anul precedent, atât programul guvernamental "Prima Casă", cât şi creditele imobiliare/ipotecare standard constituie principalele forme de finanţare a achiziţiilor imobiliare.

În ceea ce priveşte interesul documentat în creştere al clienţilor imobiliari, Nimrod Zvik declară că a întâlnit "persoane mult mai documentate despre condiţiile de finanţare ale băncilor, de ceea ce oferă piaţa", fapt care le creează o imagine de ansamblu mult mai solidă în cazul investiţiei pe care aceştia o vor demara.


Sursa

29 April 2011