Aproximativ 96% din casele din Romania sunt locuite de catre proprietari, procent mai mult decat dublu fata de situatia locativa din Germania, unde doar 46% din case sunt locuite de proprietari si unde mai mult de jumatate din populatie traieste cu chirie, reiese dintr-un studiu al Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, care analizeaza informatii valabile la nivelul anului 2007.

http://www.zf.ro/eveniment/romanii-de-doua-ori-mai-proprietari-decat-germanii-4602750/Romania este, potrivit acestui studiu, statul din Uniunea Europeana cu cel mai mare procent de proprietari (96%), pe urmatoarele locuri situandu-se Lituania (89%), Slovacia (89%) si Ungaria (87%).

Procentul ridicat al romanilor care locuiesc in propriile case este insa influentat si de faptul ca pentru o buna parte din locuintele inchiriate nu se intocmesc acte, unii chiriasi nefiind astfel trecuti in nicio evidenta.

Potrivit acestui studiu, doar 1% din locuintele de pe piata locala sunt inchiriate pe piata libera, in timp ce 1% sunt ocupate in schimbul unor chirii cu un nivel redus (ANL, locuinte sociale), iar 2% din locuinte sunt locuite gratuit.

 

 

 

Sursa

29 iunie 2009