Piaţa construcţiilor începe să se dezmorţească! Încă merge mai prost faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar se simte totuşi o creştere de la lună la lună pentru anul acesta. Tot mai mulţi români îşi construiesc case, iar cei care au deja una, o reamenajează. Potrivit unui studiu Institutului Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii şi reparaţii a crescut cu 7,5% în februarie faţă de ianuarie 2011.

Sursa: imopedia.roCea mai mare creştere s-a simţit pe segmentul construcţiilor

În luna februarie 2011, volumul lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 32,8%. Creşterea este considerabilă şi foarte aproape de nivelul anului trecut, dar dacă facem comparaţia cu aceeaşi perioadă a lui 2010, sesizăm o scădere de 0,7%.

Cei care nu au construit, au amenajat. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 18% în februarie faţă de ianuarie. Aici a fost poate cea mai mare economie făcută de români faţă de anul 2010, căci scăderea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut ajunge la 24%. Poate din acelaşi motiv, românii au preferat să neglijeze problemele minore pe care le au locuinţele lor, căci nivelul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente a înregistrat o scădere cu 32,1%.

Tocmai acest comportament îi determină pe români să nu îşi schimbe gresia şi faianţa decât o dată la 20 de ani, după cum arată studiile. Potrivit acestora, necesarul de gresie şi faianţă pentru placarea completă a unei locuinţe este, în medie, de 46 mp.

În topul zonelor care atrag cele mai mari achiziţii pentru placarea de locuinţe noi sunt Muntenia şi Transilvania, în timp ce Moldova este regiunea în care majoritatea placărilor se fac în locuinţe vechi care nu au fost dotate până în acest moment cu gresie şi faianţă.

6 April 2011