Pentru unii români, soluţia la criza locuinţelor care-i obligă să stea cu părinţii până la bătrâneţe sunt „casele" de pe blocurile cu patru etaje. De câţiva ani, români de toate vârstele sunt atraşi de mansardele înălţate pe blocuri. Preţul lor este sensibil mai mic decât al apartamentelor convenţionale.

După ce s-a căsătorit, Ionela Popa ( 28 de ani) şi-a dorit o casă a ei.

Nu-i surâdea deloc ideea de a munci zeci de ani doar pentru o rată la bancă, aşa că nu s-a grăbit să ceară un împrumut de peste 50.000 de euro pentru un apartament de două camere sau unul de 70.000 de euro pentru un apartament de trei camere, cât era preţul pieţei în 2007, în oraşul Sibiu, unde locuieşte.

Aşteptarea ei şi a soţului a meritat: în final, au ales să cumpere o mansardă de 70 de metri pătraţi, cu trei camere, ridicată pe un bloc de patru etaje, pentru care a plătit 36.500 de euro. „Am cumpărat mansarda la nivel de proiect, pe baza unui precontract făcut la notar.

Am dat un avans la început, după semnarea acestui act, apoi am aşteptat ca lucrările să se finalizeze. După ce a fost gata, intabulată, cu toate actele în regulă, am mers la bancă şi am luat respectivul credit", povesteşte Ionela.

Ce trebuie făcut

Tânăra recunoaşte că modul în care au decurs lucrurile pentru ea şi soţul ei a fost unul fericit. „Noi am contractat-o în martie 2007 şi în septembrie acelaşi an era deja pe numele nostru. Însă au fost atâţia oameni care, deşi au dat acel avans, nici în ziua de azi nu s-au mutat, deoarece firmele sau persoanele cu care au încheiat ei contractul nu s-au ţinut de cuvânt, nu le-au terminat, au rămas fără bani.

Mansardele nefinalizate nu pot fi intabulate şi, astfel, cumpărătorii trebuie să aştepte o minune ca să intre în posesia căminelor visate", avertizează Ionela. Ea spune că există câteva mici secrete în cazul unei astfel de achiziţii.

„Foarte importantă este intabularea, care-l poate împiedica pe cumpărător să obţină creditul de la bancă dacă este făcută greşit. Apoi, suprafeţele de bloc pe care se construieşte sunt dobândite ori prin contract de vânzare- cumpărare ori prin donaţie de la proprietarii din blocul respectiv.

Dacă un singur locatar nu este de acord, nu se poate face construcţia sau, dacă totuşi se face, atunci actele nu sunt în regulă", mai atenţionează Ionela. Tânăra susţine că este de preferat pentru cumpărător să obţină suprafaţa pe care se ridică mansarda de la ceilalţi locatari printr-un contract de vânzare-cumpărare: „atunci, acei locatari nu mai au niciun drept asupra suprafeţei de pe bloc".


Sursa

19 July 2010