Romanii au renuntat sa se mai imprumute in 2009, preferand sa mearga la banca doar pentru a achita ratele la creditele pe care deja le aveau sau pentru a deschide depozite si a beneficia de dobanzile avantajoase oferite de institutiile de credit la produsele de economisire.

sursa:wall-street.roCreditul privat contractat de populatia si companiile din Romania s-a situat la finalul anului 2009 la aproximativ acelasi nivel, agentii economici aratand ca nu au mai fost dispusi sa isi asume si mai multe riscuri pe timp de criza.

Stagnarea creditului privat nu a fost doar o consecinta a evolutiei cererii de credite, ci si a ofertei, pe masura de bancile au devenit tot mai prudente si si-au selectat noii clienti cu mai multa atentie decat in trecut.

Avansul anual al creditului neguvernamental s-a temperat la 0,9% in 2009, in termeni nominal, insa, in termeni reali, creditul privat a inregistrat o scadere de 3,6%. Creditul neguvernamental acordat de banci a ajuns, in decembrie 2009, la valoarea de 199,88 miliarde lei (47,27 miliarde euro).


 

 

Sursa

28 January 2010