Numărul românilor care vor cumpăra gresie şi faianţă în 2010 va scădea cu 3% comparativ cu anul trecut. Aşa susţin specialiştii Cesarom, liderul pieţei locale de plăci ceramice, care estimează că anul acesta proprietarii a 420.000 de locuinţe vor investi în asemenea materiale, cu 12.000 mai puţini faţă de 2009. 67% din aceste locuinţe sunt situate în oraşe, în timp ce 33% se află în zone rurale.

SURSA FOTO:firmeproduse.ro"Scăderea din acest an a numărului de locuinţe amenajate prin placarea cu plăci ceramice este determinată de diminuarea numărului de proiecte rezidenţiale şi nonrezidenţiale, dar şi de situaţia economică dificilă. Această tendinţă va duce până la finele anului şi la o scădere accentuată a amenajărilor de locuinţe noi", a declarat Eduard Măcărescu, Director Comercial al Cesarom.

Acesta a subliniat că numărul construcţiilor noi placate cu plăci ceramice va scădea în 2010 cu aproximativ 15% comparativ cu 2009, în timp ce numărul celor reamenajate se va menţine la nivelul anului trecut. Măcărescu a precizat că aproximativ 16% din totalul locuinţelor care vor fi placate anul acesta vor fi amenajate pentru prima dată, în timp ce 84% vor fi reamenajate.

În ceea ce priveşte utilizarea plăcilor ceramice achiziţionate în prima parte a acestui an, oficialii Cesarom subliniază că 70% din volumul de gresie şi faianţă va fi folosit pentru băi, iar 30% pentru bucătării. „În medie se folosesc pentru placarea băii aproximativ 5 mp de gresie şi 15 mp de faianţă. Pentru bucătărie însă sunt necesari aproximativ 8 mp de gresie şi 12 mp de faianţă iar holul poate fi placat cu aproximativ 6 mp de gresie", a punctat Măcărescu.

În 2010, piaţa plăcilor ceramice din România va ajunge la aproximativ 100 de milioane de euro, în scădere cu 10% comparativ cu 2009.

 



9 September 2010