În următorii 10 ani, România va contribui cu 22 de miliarde de dolari americani la creşterea sectorului construcţiilor la nivel global. Este cea de-a patra cea mai mare contribuţie din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui studiu al realizat de compania de consultanţă PricewaterhouseCooper.

Specialiştii companiei anunţă vremuri bune pentru sectorul construcţiilor. Potrivit lor, creşterea acestui segment va fi mai rapidă decât creşterea PIB la nivel global în următorii zece ani, se mai arată în studiul PwC.

România ocupă un onorabil loc patru în topul celor mai importante contribuţii, cu o sumă estimată de 22 miliarde dolari. Dar această sumă ne situează încă departe de Rusia, liderul incontestabil al topului, care va plasa în acest segment 117 miliarde dolari. Urmează Turcia, cu 81 de miliarde dolari şi Polonia cu 51 de miliarde dolari. Vom avea însă o contribuţie mai mare vom decât cea a Cehiei, 13 miliarde dolari, a Bulgariei, 8 miliarde, Ucrainei, 7 miliarde sau a Ungariei, 5 miliarde dolari.

„Sectorul construcţiilor nu a înregistrat niciodată o astfel de creştere rapidă, peste ritmul de creştere al Produsului Intern Brut global, creştere alimentată de superputerile economice emergente precum China şi India, dar şi de revirimentul construcţiilor pe piaţa americană", a declarat Graham Robinson, Director, Global Construction Perspectives, unul dintre autorii raportului.

Europa Centrală şi de Est va fi a doua cea mai dinamică piaţă emergentă pentru sectorul construcţiilor în perioada 2010-2015, având o rată anuală de creştere de 7,9%, întrecută doar de Asia de Est, cu 8,3%. Creşterea economiilor importante din Asia, precum şi revirimentul pieţei americane vor constitui factorii principali ai creşterii în sectorul construcţiilor la nivel global, potrivit studiului.

Sectorul construcţiilor la nivel global va creşte cu 67% în următorul deceniu, de la o valoare de 7.200 miliarde dolari americani în prezent, la 12.000 de miliarde de dolari în 2020.

12 May 2011