Romania trebuie sa investeasca 5 miliarde de euro pentru a rezolva problema locativa  
GARDIANUL - 20.06.2005
 

In Romania, in momentul de fata, exista un deficit de circa un milion de locuinte si ar trebui investiti miliarde de euro pentru constructia de locuinte, a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu. "Daca luam in calcul constructia unei locuinte care costa aproximativ 50.000 de euro, atunci ar trebui investiti 5 miliarde de euro, numai in imobiliare", a spus Zilisteanu, la o conferinta pe tema stabilirii unui statut comun la nivel european privind standardizarea si certificarea agentilor imobiliari.

In Romania, acum, se construiesc circa 30.000 de unitati locative pe an. "Trebuie construite intre 80.000 si 100.000 de locuinte anual, timp de 10 ani. Investitorii nu construiesc, pentru ca exista o instabilitate legislativa", a afirmat Radu Zilisteanu.

Numarul tranzactiilor, in scadere

Reprezentantul ARAI a adaugat ca numarul tranzactiilor imobiliare a scazut de la inceputul anului cu aproximativ 40%.

"Oferta nu mai satisface cererea. Acum, o locuinta cu doua camere, in cartierul Berceni din Capitala, costa circa 30.000 de euro, mai mult decat una noua. Un metru patrat construit in Berceni ajunge pana la 900 euro. Investitorii pot construi metrul patrat cu 350 euro, plus TVA", a precizat Zilisteanu. Nivelul maxim al tranzactiilor imobiliare a fost atins in anul 1994.

"Acum 11 ani s-au inregistrat aproximativ 230.000 de tranzactii imobiliare. Anul trecut au fost inregistrate circa 150.000", a mai spus el.

Multe agentii imobiliare vor disparea

Radu Zilisteanu a mai declarat ca in maximum 2-3 ani circa 60% din agentiile imobiliare vor disparea. "In Romania, exista cam 10.000 de agentii imobiliare, numai in Bucuresti sunt 2.000. Jumatate din tranzactiile imobiliare sunt in Capitala. Sub 10% din aceste agentii sunt cu adevarat profesioniste. Clientul creste intr-o jungla economica. Concurenta din Europa Occidentala va duce la falimentul agentiilor imobiliare din Romania", a mai afirmat reprezentantul ARAI.

Pe de alta parte, Radu Zilisteanu a mentionat ca sunt multi agenti si agentii imobiliare care insala clientii. "Se are in vedere intocmirea unei liste cu agentii si agentiile imobiliare care fac smecherii pe piata romaneasca.

Astfel, clientii vor putea sa se fereasca de posibile inselaciuni", a anuntat Zilisteanu.

Creste presiunea pentru inchirieri

Presiunea asupra chiriilor pe piata imobiliara este in crestere, fiind alimentata de accesul inca limitat la credite in cazul persoanelor cu venituri medii si de mentinerea unui dezechilibru intre cererea si oferta la tranzactionare, a mai precizat purtatorul de cuvant al ARAI. "Creditul imobiliar este o solutie numai pentru cei cu venituri substantiale.

Familiile cu venituri cuprinse intre 200 si 500 euro nu pot contracta un imprumut mai mare de aproximativ 35.000 euro, suma insuficienta pentru cumpararea unei locuinte", a mai spus Zilisteanu.

In plus, oferta de vanzare pe segmentul imobiliar, desi in crestere, nu reuseste sa acopere decat in mica masura cererea totala, astfel ca persoanele cu venituri insuficiente sunt obligate sa se indrepte spre piata chiriilor, a mai adaugat oficialul ARAI.

Agentii imobiliari vor fi scolarizati

Purtatorul de cuvant al ARAI a mai precizat ca in Romania, legislatia in domeniul imobiliar practic nu mai exista. "Comunitatea Europeana recomanda unele norme pentru imbunatatirea si standardizarea in domeniul imobiliar. Acum, agentiile imobiliare trebuie sa se supuna doar legii societatilor comerciale", ne-a informat Zilisteanu.

El a anuntat ca va fi implementat un program national de training pentru agentii imobiliari. "In functie de rezultatele pe care le vor obtine la finalul programului de pregatire, se vor acorda anumite certificate de standard. In tarile UE, cei mai multi agenti imobiliari au studii medii", spune oficialul ARAI.

Stefan Etves

20 June 2005