Romania, tinta pentru marii investitori in imobiliar


Curierul National - 05.10.2006
 

Dezvoltarea accentuata a pietei imobiliare si perspectiva integrarii in Uniunea Europeana fac din Romania un punct de atractie pentru fondurile de investitii straine. Divizia de imobiliare a ING Group a lansat un fond destinat investitiilor in tari din Europa de Sud-Est printre care si Romania.

Fondul dezvoltat de ING Real Estate Investment Management are o tinta de capitalizare de minimum un miliard euro si vizeaza proiecte imobiliare in Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Romania si Austria. Fondul, cu o durata de viata de 10 ani, este denumit ING Real Estate Property Fund Central and Eastern Europe si are in vedere proiecte de investitii in special pe segmentul de retail, care sa genereze randamente de 10%-11%, se arata intr-un anunt al companiei. Prima inchidere a fondului este prevazuta pentru 1 noiembrie 2006.

Investitii de 400 milioane euro pana in 2008

"Monitorizam foarte atent oportunitatile de pe piata imobiliara, prin biroul regional din Praga si cu ajutorul oficiilor din Polonia, Ungaria si Romania. Speram ca pana la sfarsitul anului 2007 sa realizam, prin intermediul fondului, investitii a caror valoare va depasi 400 de milioane de euro", a declarat Martin Sabelko, director executiv al ING REIM Central Europe.
Pe langa vehiculul de investitii imobiliare pentru Europa Centrala si de Est, ING REIM a lansat alte doua fonduri imobiliare destinate Europei, pentru proiecte de infrastructuri si, respectiv, de sanatate, a caror valoare-tinta cumulata este de peste patru miliarde de euro. ING REIM este una dintre cele mai puternice companii de real estate din lume, cu un portofoliu de afaceri de 75 miliarde de euro si oficii in 18 state din Europa, America de Nord, Asia si Australia.

Fond britanic pe piata romaneasca

ING nu este singurul grup strain interesat de piata imobiliara din Romania. In urma cu doua saptamani compania britanica Charlemagne Capital, administrator al fondului de investitii European Convergence Property Company, a lansat un nou fond de investitii imobiliare specializat pe pietele emergente din Bulgaria, Turcia si Romania. European Convergence Development Company (ECDC), fond care a atras investitii private de 30 de milioane de euro, este o companie privata si intentioneaza sa se listeze pe piata investitiilor alternative (AIM Market - alternative investments market) la bursa din Londra, din 2007. Fondurile atrase pana in acest moment de ECDC vor fi co-investite impreuna cu dezvoltatori parteneri in proiecte imobiliare pe pietele respective din Bulgaria, Romania si Turcia, pe segmentele de rezidential, birouri si spatii comerciale, pe care au fost identificate cele mai numeroase oportunitati.

Acesta este al doilea fond de investitii specializat pe piata imobiliara lansat de Charlemagne Capital, dupa introducerea pe piata AIM a European Convergence Property Company (ECPC) in iunie 2005, fond care a atras investitii de circa 60 de milioane de euro. ECPC a fost infiintat pentru a investi in proiecte imobiliare finalizate, cu randament ridicat, de pe pietele imobiliare din sud-estul Europei, respectiv din Turcia, Bulgaria si Romania.

Citeste articolul integral in Curierul National

Serban Buscu
Curierul National
 

5 octombrie 2006