Dincolo de vremurile de criză, băncile îşi fac planurile financiare pentru viitor. În acest context, studiile arată că România este cea mai atractivă piaţă din Europa Centrală şi de Est. Argumentele sunt aceleaşi ca şi în vremurile bune, din punct de vedere economic: dimensiunea ţării, dar şi apetitul oamenilor pentru consum. 

21883-studiu_raiffeisen.jpgRomânia conduce detaşat topul primelor şase ţări principale din Europa Centrală şi de Est pe care Raiffeisen le găseşte ca fiind cele mai tentante din punct de vedere investiţional. Potrivit unui studiu al băncii, perspectivele pe termen mediu şi lung pentru sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est rămân extrem de favorabile, chiar dacă ritmul de creştere a volumului de credite nu va fi acelaşi ca în ultimii zece ani.

„Cu toate acestea, piaţa bancară din România are toate şansele să fie cea mai atractivă din sud-estul Europei, datorită atât faptului că este cea mai mare din Europa de Sud-Est, cât şi a creşterii aparent sustenabile (rata de creştere nominală a creditelor şi activelor de circa 8-11% de la an la an, în euro, în perioada 2011-2015)", se precizează în raport.

Alături de noi, alte cinci ţări sunt vizate pentru investiţiile bancare ale grupului.

„Perspectivele de creştere pe termen mediu şi lung ale sectorului bancar rămân extrem de favorabile în Rusia, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Albania. Aceste şase ţări, care reprezintă împreună 80% din totalul activelor bancare din Europa Centrală şi de Est, au şanse mari să continue să crească rapid, în care creşterea nominala a activelor şi creditelor să o depăşească pe aceea a PIB-ului", se mai arată în raportul Raiffeisen Research.

Raportul asupra Sectorului Bancar din Europa Centrală şi de Est arată că volumul total al creditelor în această regiune se ridică la 1.120 miliarde euro, echivalentul a aproximativ 7,5% din volumul creditelor din Zona euro. Prin contrast, PIB-ul nominal al regiunii ECE reprezintă aproximativ 24% din cel al Zonei euro. Rapoartele credit-PIB indică, de asemenea, un potenţial de creştere pentru sectoarele bancare din Europa Centrala şi de Est.9 noiembrie 2011