Romania, tara ideala pentru investitii

Realitatea Romaneasca - 12.01.2006
 

Prin costurile de productie convenabile, Romania se situeaza printre cele mai rentabile state in privinta investitiilor. Un studiu realizat de o asociatie italiana face, in acest sens, o analiza internationala destul de detaliata la capitolul utilitati. Studiul ia in calcul o serie de factori care influenteaza costurile de productie: costul mainii de lucru, cel al electricitatii, al produselor petroliere, al apei, al chiriilor, precum si cel al convorbirilor de telefonie fixa.

Studiul realizat in primele sase luni ale anului trecut arata ca alte regiuni care se alatura Romaniei prin oportunitatile oferite investitorilor sunt nordul Africii si China, in timp ce statul cel mai convenabil din Europa Occidentala este Spania. Prin contrast, cele mai scumpe tari din regiune, din acest punct de vedere, sunt Germania si Marea Britanie.
In privinta convorbirilor de telefonie fixa, studiul remarca faptul ca pretul acestora este mai scazut pe pietele caracterizate de o concurenta puternica. Spre exemplu, o convorbire efectuata din Elvetia catre Italia costa, in medie, 0,08 euro, in vreme ce una din Spania catre aceeasi tara costa 0,18 euro. Pe de alta parte, in Statele Unite este practicat un tarif-standard de 33 de euro pe luna pentru un numar nelimitat de convorbiri.
Un alt factor luat in calcul pentru costurile finale de productie este pretul apei pentru uz industrial, despre care studiul mentioneaza ca se situeaza la un nivel extrem de scazut in SUA (0,5 euro pentru un metru cub), in timp ce in Canada este foarte ridicat (5 euro pentru un metru cub).
Dar vitala pentru desfasurarea unei activitati de productie este electricitatea, al carei cost este in Romania de 0,15 euro pe kW/ ora, in Bulgaria variaza intre 0,027 de euro pe kW/ ora si 0,070 euro pe kW/ ora, iar in Slovacia este de 0,090 euro. Preturi apropiate pot fi intalnite in Olanda si Spania, in timp ce nivelul cel mai ridicat al costului energiei este consemnat in Marea Britanie si Germania, de 0,17 euro pe kW/ora, respectiv 0,12 euro pe kW/ora.
Chiria pentru spatiile industriale este mai mica in Romania, cu 0,7 euro pe metru patrat pe luna, si Republica Ceha, cu 0,47 euro. In Asia, cele mai convenabile chirii lunare sunt consemnate in China - 1,69 euro pe metrul patrat.
Un alt element de comparatie este cel referitor la costul combustibililor. Astfel, pretul produselor petroliere este mai mic in state producatoare precum Rusia - 0,35 euro pentru un litru de motorina si Venezuela - 0,34 euro pe litru. Cele mai ridicate preturi in domeniu sunt intalnite in Germania - aproape 2 euro/litru de benzina - si Marea Britanie - 1,27 euro pentru un litru de motorina.

Mana de lucru ieftina

Dar aceste tarife sunt indreptatite pentru Romania si chiar putin cam mari avand in vedere diferenta dintre salariile de la noi si cele din afara. Astfel, in ceea ce priveste mana de lucru, salariul unui muncitor calificat din Romania este de 250 de euro, iar in Bulgaria de 350 de euro, in comparatie cu 2.150 de euro in Italia. Un manager cu functii executive medii primeste in Bulgaria 375 de euro, iar in Romania 600 de euro. Astfel de functii sunt retribuite in China cu 443 de euro.
In schimb, un muncitor calificat primeste in Germania 3.375 de euro, in timp ce un director cu atributii medii castiga 3.618 euro in Franta si 4.200 de euro in Italia.
Alte zone unde exista conditii bune pentru investitii sunt Tunisia si Maroc, unde un muncitor specializat primeste 260 de euro. Costurile fortei de munca sunt foarte ridicate in Statele Unite, unde un muncitor calificat poate primi pana la 3.000 de euro, iar un director cu functie medie 5.200 de euro.

 



Maria Vulpe - Realitatea Romaneasca
 

12 January 2006