Anul 2010 a readus in mai mult de jumatate din tarile europene cresteri de preturi pe piata rezi­den­tiala. E drept ca, excep­tand Letonia, in majorita­tea sta­telor care au consemnat majorari de pre­turi in acest an rata de crestere nu a depasit un procent de doua cifre. La polul opus se afla state precum Irlanda, Roma­nia sau Ucraina, unde scaderea valorii proprie­tatilor se mentine la cote inalte.

15669-bloc452.jpgIn 18 din 32 de tari europene (inclu­siv Rusia si Turcia) anul 2010 a adus o revigorare a pietei rezidentiale mani­festata prin majorarea preturilor la locuinte. Pe primul loc in topul celor mai mari cresteri de preturi in Europa se afla acum un fost outsider - Letonia. Astfel, potrivit unui studiu Knight Frank, in aceasta republica baltica preturile la case au crescut de la ince­putul anului cu 26,1%. Insa majorarea de doua cifre se datoreaza in principal modificarilor aduse Legii de imigrare care a facilitat achizitia de locuinte de catre investitorii straini, fiind mai degraba rezultatul psihologic similar ca efect cu cel trait de Romania in 2007, cand preturile au sarit brusc in aer dupa intrarea tarii in Uniunea Euro­peana. Pe continentul european, Letonia este singura tara care a inre­gistrat o rata de crestere a preturilor la rezidentiale de doua cifre. In lume doar cinci state au mai consemnat un procent de crestere compus din doua cifre: Hong Kong (21,3%), China (21,1%), Singapore (20%), Israel (16,4%), India (15,4%) si Australia (11,5%). In Europa, daca privim harta continentului, vom observa ca mai mult de jumatate din statele care o compun se afla in grupul cu piete rezidentiale aflate in crestere din punctul de vedere al preturilor. De remarcat ca in trimestrul III al anului 2009, Letonia se afla in partea de jos a clasamentului (acolo unde astazi se afla Irlanda, Romania, Ucraina, Ungaria si Lituania), inregistrand atunci preturi cu 70% mai mici comparativ cu varful atins in 2007. Guvernul Letoniei a luat de atunci unele masuri, cum ar fi majorarea taxelor si anumite constran­geri bugetare, rezultatul fiind exprimat in cresterea PIB-ului la 2,7% si imbu­natatirea situatiei in domeniul indus­trial.

Acolo unde criza economica per­sista, in tari precum Irlanda, Islanda, Portugalia, mare parte din Europa Mediteraneana (exceptand Franta) si cateva tari din Europa Centrala si de Est, preturile proprietatilor rezi­den­tiale continua sa scada. In total este vorba despre 14 tari. In acest grup se evi­dentiaza Irlanda, stat care potrivit studiului Knight Frank a inregistrat cea mai mare scadere de preturi rezi­dentiale intr-un an (-14,8%), urmata de Romania, cu preturi ale proprietatilor la nivel national reduse cu 14,5%, po­trivit indicelui imobiliare.ro. Totodata, daca in Irlanda tendinta negativa pare sa se mai fi domolit in ultimul tri­mestru, cand s-a inregistrat o scadere a preturilor de 1,3% (fata de 1,7% in trim. III), in Romania ultimele trei luni au consemnat cea mai mare depreciere la nivel european (-4,9%). Acest lucru inseamna ca avem toate sansele ca, incepand cu trimestrul urmator, sa depasim Irlanda din punct de vedere al ritmului de scadere.

In afara de Romania si Irlanda, doar Ucraina, Ungaria si Lituania au consem­nat in acest an devalorizari ale pre­turilor locuintelor de doua cifre. Astfel, in Lituania valorile imobilelor de locuit s-au redus cu aproape 14%, in Ucraina cu 12,6%, iar in Ungaria cu 10,7%.
Marile orase au pierdut mai putin

Totusi, in Romania, pe pietele cele mai active din punctul de vedere al tranzactiilor cu locuinte, scaderea pre­turilor a fost ceva mai moderata com­parativ cu media nationala. Excep­tand Timisoara, unde pretul mediu calculat de imobiliare.ro s-a depreciat de la inceputul anului cu 17,3%, adica peste media nationala de -14,5%, in celelalte orase mari evolutia preturilor s-a inscris pe o traiectorie ce s-a mentinut sub nivelul mediu mentionat.

Este cazul unor orase precum Constanta (-11,9%), Bucuresti (-11,4%), Brasov (-7,6%), Cluj-Napoca (-5,3%) sau Iasi (-3,5%).

Perspective sumbre

Anul 2011 nu va aduce modificari in comportamentul clientelei, deci ne asteptam la scaderea in continuare a valorii proprietatilor rezidentiale, cre­de Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian. Atat timp cat pers­pectivele privind evolutia mediului social si economic sunt negative, nu putem sa anticipam pentru 2011 altce­va decat continuarea trendului de sca­dere a preturilor la locuinte, apreciaza Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian. „Trebuie sa ne gandim la puterea de economisire pe care o are o familie obisnuita, adica restul de bani care ramane dupa ce se achita costurile de subzistenta. Din acest punct de vedere, numai daca vom avea scaderi de preturi generalizate in toate domeniile, la furnizorii de gaze, benzina, curent electric, alimente etc., doar atunci putem lua in calcul posibilitatea majorarii preturilor la imobile pentru ca oamenii vor avea din nou bani disponibili pentru plata unor rate noi", spune Crivii.


Sursa

16 December 2010