În ultimii ani, Bulgaria a fost un adversar feroce pentru România, atât în timpul, cât şi în afara sezonului. De exemplu, pentru vacanţa de Paşte  de anul acesta, aproape 60% dintre turiştii din Bulgaria vor fi români. Totuşi, nici România nu stă prea rău. Sau, cel puţin, nu mai rău decât de obicei. Astfel, preţurile au fost micşorate comparativ cu anul trecut, în unele cazuri. Iar gradul de ocupare anunţat este unul satisfăcător pentru hoteluri şi pensiuni.

24276-maramures_paste.jpgPentru cei care se încumetă să petreacă sărbătorile de Paşte la mare, în România vor fi deschise 10 hoteluri de trei, patru şi cinci stele. Cele mai mici preţuri vor fi, ca de obicei, în Eforie Sud şi Mangalia. Acolo, preţurile pentru o noapte de cazare într-un hotel de trei stele variază între 63 şi 150 lei, pentru o singură persoană. Pentru cei care caută hoteluri de patru stele, preţurile pornesc de la 100 şi ajung la 300 lei/noapte de persoană. Clienţii pretenţioşi nu prea au de unde alege, căci un singur hotel de cinci stele este deschis de Paşte. Acesta se află în Mamaia, iar preţurile pentru o noapte de cazare pentru o singură persoană variază între 200 şi 350 lei. În funcţie de pachetul pe care clienţii decid să îl achiziţioneze, ei pot primi toate mesele, acces la spa, fitness şi piscină interioară. Dar hotelurile sunt unele dintre singurele afaceri deschise de Paşte, pe litoral.

„Clienţii trebuie să ştie, atunci când aleg să petreacă Paştele pe litoral, că dincolo de programul oferit de hoteluri, nu prea se găsesc alte oportunităţi de distracţie. Terasele sunt închise, telegondola nu funcţionează, parcurile de distracţie nici atât. Experienţa anilor trecuţi i-a învăţat pe proprietarii afacerilor de la malul mării că efortul de a deschide de Paşte nu rentează. Tocmai de aceea, mulţi dintre clienţii de pe litoral sunt tocmai localnicii.”, spune Costinel Darie, director agenţie S-Tour.

Cipru, Grecia sau Bulgaria au preţuri similare cu cele din România

Contra-oferta pentru litoralul românesc este, ca de obicei, tentantă. În Cipru, la un hotel de patru stele, preţul poate fi de 46 euro/persoană/noapte, cazare în camera dublă, cu demipensiune. Pachetul include şi transfer la biserica pentru Slujba de Înviere, masa festivă de Paşte şi un spectacol cu muzică tradiţională şi dansuri. Copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani beneficiază de cazare gratuită, dacă este vorba despre un singur copil în cameră, sau 50% reducere pentru al doilea copil.

În Bulgaria, preţurile pornesc de la 49 euro/ persoană, în cazul unui sejur de două nopţi. Tariful include şi prânz festiv în ziua de Paşte, acces la piscină, jacuzzi, parcare. Taxa de staţiune în Balcic este de 6 euro/adult/sejur şi de 3 euro/copil (2-14 ani), aceasta fiind obligatorie.

„În perioada sărbătorilor de Paşte, sunt aşteptaţi 6.500 turişti români, dintr-un total de 11.000 turişti străini. Primii turişti străini sunt aşteptaţi de joi, fiind rezervate sejururi cu durata între trei şi şase zile. Românii reprezintă cea mai mare parte dintre turiştii străini aşteptaţi în Bulgaria de Paşte, urmaţi de greci, sârbi şi macedoneni”, arată oficialii Asociaţiei Patronale Sunny Beach.

În Grecia, pe insula Rhodos, preţurile încep de la 360 euro/persoană, pentru cinci nopţi de cazare. Suma include cazare cu mic dejun, transport charter, zbor direct Bucureşti-Rhodos şi retur cu compania Tarom, transfer de la aeroport la hotel şi invers. La sumă se adaugă însă taxele de aeroport de 95 euro/persoană, costul cu asigurarea medicală şi asigurarea storno, care este opţională.

Paştele petrecut la munte costă între 120 şi 1.400 lei/persoană

Pentru cei care preferă să aleagă muntele pentru sărbătorile de Paşte, tarifele sunt comparabile cu cele de anul trecut. Sinaia rămâne cel mai costisitor loc, datorită notorietăţii şi gradului mare de căutare. Trei nopţi de cazare la hotel costă acolo 450 lei. În Braşov, preţurile se înjumătăţesc, în cazul celor mai ieftine hoteluri. Astfel, ele pornesc de la 200 lei pentru patru nopţi.

„Până în prezent, avem puţin peste 60% din locuri rezervate pentru vacanţa de Paşte. Unele pensiuni au mai redus preţurile faţă de anul trecut, cu până la 10%, dar nu toate. Mai sunt şi pensiuni care au păstrat preţul. Comparativ cu anul trecut, gradul de ocupare este cam la fel, nu sunt diferenţe notabile", a spus Ioana Dodiţă, repezentant ANTREC.

Bucovina, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Timiş, Alba şi Sibiu sunt alte variante căutate pentru sărbătorile de Paşte.  Preţurile pornesc de la 120 lei/persoană, pentru întregul sejur, dar pot ajunge cu uşurinţă şi la 1.400 lei/persoană pentru sejur, în funcţie de beneficiile alese de clienţi. Unii optează doar pentru masa tradiţională, alţii aleg şi spectacole tradiţionale sau facilităţi precum spa, masaj sau piscină.

CITEŞTE ŞI Reduceri considerabile pentru casele de vacanţă bulgăreşti

 

10 April 2012