Reglementările europene care prevăd o lume mai eco au început să îi îngrijoreze pe oficialii Ministerului Mediului şi Pădurilor. Aceştia se gândesc deja la ziua în care maşinile electrice vor trebui să se încarce în parcările mallurilor, iar fatpul că nu există încă încărcătoare pentru ele este este un real motiv de preocupare pentru stat. Ca urmare ministrul Borbely a anunţat deja că mallurile ar putea primi sprijin pentru instalarea aparaturilor necesare în acest scop.

Sursa: adevarul.esRomânia are peste 4,2 milioane deproprietari de autoturisme, dar maşinile electrice nu sunt nici măcar pe departe în planurile de achiziţii ale acestora. Pe de o parte pentru că sunt mult mai scumpe decât cele convenţionale. De altă parte este bariera psihologică a produsului nou, netestat încă la modul industrial. Şi totuşi, ministrul Mediului şi Pădurilor este cu un pas înainte şi se gândeşte la ziua în care acest lucru va face parte din realitatea cotidiană.

" Până când producătorii nu vin cu oferte de maşini electrice care să fie accesibile, este mai dificil să-l convingi  pe cetăţean că trebuie să dea cu 8.000-9.000 euro mai mult decât la o maşină convenţională, chiar dacă primeşte sprijin prin programul Rabla. Am înţeles că Renault, cât de curând, va veni cu două tipuri de maşini care să nu fie chiar aşa de scumpe. Va fi, credeţi-mă, o piaţă mult mai importantă pentru că în Cartea Verde a Transporturilor se prevede ca, până în 2050, maşinile convenţionale să nu aibă dreptul să intre în oraşele mari", a declarat László Borbély, ministrul Mediului şi Pădurilor.

Aşadar, se vorbeşte deja despre faptul ca în malluri să se monteze încărcătoare pentru maşinile electrice, cu sprijin de la Fondul de Mediu. În aceeaşi situaţie vor fi şi alte unităţi care vor manifesta interes pentru sistem.

"Trebuie creat sistemul de infrastructură a încărcării acestor maşini. Noi vom da sprijin şi lucrăm la un ghid, la Fondul de Mediu, ca să dăm sprijin şi acelor unităţi, de exemplu mall-uri, care introduc sau ar introduce încărcătoare la sediul lor", a mai precizat Borbely.

Chiar dacă în acest moment, asemenea planuri par futuristice, ministrul Mediului este de părere că viitorul este mai aproape decât credem. Fie şi prin simplul motiv că suntem constrânşi la nivel european să facem aceste schimbări.

CITEŞTE ŞI: Premieră mondială, în România: s-a lansat blocul care aduce economii de 13.000 euro/an pentru fiecare proprietar

29 September 2011