În România, mai mult de jumătate din populație preferă să trăiască la limita subzistenței în loc să se angajeze pentru un salariu care le-ar asigura exact aceleași condiții de viață. Studiile arată că doar 5 milioane de locuitori din totalul de 20 de milioane muncesc cu forme legale, ceea ce ne lasă cu mult în urma țărilor vecine. La fel suntem și la șomaj, precum și la numărul de angajați raportat la numărul de pensionari.

36075-romania_economie.jpgDacă în România, doar 23% dintre locuitori muncesc cu acte legale, în Ungaria sau Cehia procentul este dublu. În România însă, spre deosebire de aceste două contraexemple, numărul celor care lucrează în agricultură este mult mai mare. La noi, populația din mediul rural atinge aproximativ 50%. Și, în ciuda faptului că mulți dintre agricultori se plâng de condițiile în care trăiesc, numărul celor care aleg să se angajeze în alte domenii rămâne foarte scăzut. Cu toate că asigură minimul necesar, gospodăriile agricole par să ofere mai mult confort decât o gospodărie din mediul urban care trăiește cu venituri similare, dar care trebuie să își achizioneze integral hrana, potrivit unui studiu întocmit de Ziarul Financiar. Cei care nu intră nici în categoria agricultorilor, nici în categoria salariaților cu forme legale, fac parte din piața neagră a angajărilor, care este estimată la 30% din PIB. Dacă se ia în calcul și acest procent, atunci gradul de ocupare poate ajunge la 40%, cât este și în Ungaria. Salariile pe care România le oferă angajaților este departe de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, salariul mediu net a scăzut la 1.579 lei la nivel național, de trei ori mai mic decât salariul mediu din statele UE.

În unele județe, fiecare salariat susține câte doi pensionari

O altă problemă rămâne însă raportul dintre salariați și pensionari. În județul Teleorman, de exemplu, un salariat susține, din taxe și contribuții, câte 2,3 pensionari. Situația este similară și în Giurgiu, unde există câte 2,2 pensionari la fiecare angajat. În Giurgiu, există câte un salariat pentru fiecare 1,99 pensionari, iar în Vaslui, un salariat susține 1,93 pensionari. Mult mai bună pare să fie situația în București, unde un salariat susține 0,53 pensionari. Similar, în Ilfov, un salariat susține 0,66 pensionari, iar în Timiș, un salariat susține 0,71 pensionari. În Constanța și Brașov, acest prag urcă la 0,8. Referitor la șomaj, în județe precum Teleorman, Vaslui, Mehedinți, Alba sau Dolj, nivelul este aproape dublu față de media națională.

CITEȘTE ȘI:

 

22 December 2014