România, prin programul Prima Casă, se află alături de Letonia, Slovacia şi ­Irlanda printre ţările Uniunii Europene cu cele mai puţine măsuri guvernamentale de susţinere a pieţei rezidenţiale, arată un raport realizat de Deloitte privind rolul ­guvernelor în piaţa ­imobiliară.

Statele mai mici şi cele mai recente membre ale UE tind să implementeze mai puţine măsuri de susţinere a pieţei rezidenţiale, comparativ cu cele mai mari economii şi membrele mai vechi ale Uniunii, reiese din studiul realizat de Deloitte în cele 27 ţări membre UE.

De regulă, dezvoltarea rezidenţială se confruntă cu o situaţie dificilă în perioade de recesiune economică. În acest context, măsurile guvernamentale de stimulare sunt cu atât mai importante, cu cât cererea afectează în mod direct dezvoltarea rezidenţială.

Câte măsuri a luat Guvernul român pentru a susţine piaţa rezidenţială?

Potrivit raportului, majoritatea ţărilor din UE au implementat mai multe măsuri pentru a stimula cererea de pe piaţa rezidenţială. În grupul ţărilor cu ­4-5 măsuri în vigoare se află marile puteri economice cu populaţie numeroasă, mai exact Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania, dar şi ţări din Estul Europei, ca Republica Cehă şi Polonia. În grupul cu 2 - 3 mă-suri efective se numără (din aceeaşi categorie) Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania şi Slovenia. România a fost inclusă în grupul ţărilor cu 0-1 măsuri în vigoare, alături de Letonia, Slovacia şi Irlanda.

Preţurile de pe piaţa reziden­ţială scad de aproape un an şi jumătate şi majoritatea specialiştilor nu se aşteaptă la o ­redresare, cel puţin până la mijlocul anului. Există semnale din piaţă că băncile şi-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare. Stimulentele guvernamentale ar fi bine-venite în acest context, pentru a sprijini relansarea graduală a economiei. Chiar dacă apreciază iniţiativa Prima Casă, industria este de acord că este necesar mai mult sprijin din partea Guvernului", spune Catherine Martin, Director Financial Advisory, Imobiliare & Construcţii, Deloitte România.

Cum este încurajat sectorul rezidenţial în UE?

Potrivit raportului Deloitte, mai multe ţări UE au implementat deja o serie de măsuri menite să încurajeze proprie­tarii existenţi sau potenţiali:
Cea mai populară măsură (în vigoare în 89% din ţările UE) este scutirea de la plata câştigului de capital. Cel mai ­adesea, această taxă se aplică pe ­anumite perioade de timp şi pentru ­locuinţele folosite pentru uz personal.
În 11 state funcţionează un fond de garantare ipotecară care susţine persoa­nele care au probleme la plata creditelor ipotecare. Mai multe state, ­inclusiv Polonia, Ungaria, Slovenia şi Marea Britanie, au lansat astfel de ­fonduri în 2009, ca parte dintr-un ­pachet de ­măsuri anticriză.

Câteva oraşe din Olanda asigură ­subvenţii non-fiscale pentru cei care cumpără o casă pentru prima dată sau acordă alte stimulente pentru regiuni aflate în dificultate.
În Polonia, guvernul sprijină familiile tinere care îşi cumpără prima casă, ­asigurând plata a 50% din rată în primii opt ani de rambursare a creditului.




Sursa

21 April 2010