România este cunoscută ca fiind o țară de proprietari. Nimeni, din Europa, nu are un număr de proprietari atât de mare ca noi. Acest lucru nu denotă însă bunăstare, din contră. Studiile arată că majoritatea covârșitoare a românilor are în proprietate cocioabe, insuficiente familiei și complet inadecvate pentru un trai decent. Ca o ironie, pentru aceste locuințe umile românii plătesc printre cele mai mari costuri aferente întreținerii.

38800-cocioabe_de_lux.jpgRomânia este o țară de cocioabe de lux. Jumătate dintre români trăiesc în sărăcie lucie: chiar dacă sunt proprietari, ei au case cu acoperișuri sparte, pereți mucegăiți, fără toalete sau baie, fără căldură sau electricitate. Situația este cu atât mai dificilă cu cât în aceste condiții trăiesc înghesuite familii întregi, care tocmai prin faptul că nu au acces la un trai decent, au șanse infime să se integreze social și, ca o consecință, să aibă o viață normală.

România poartă încă povara de a fi fost un stat comunist. La fel ca în Ungaria, Polonia, Bulgaria, Croația sau Letonia, la noi se întâlnesc condiții de viață care pentru țările evoluate, sunt chiar imposibil de imaginat. Spre exemplu, la nivel european, doar 3-4% dintre locuitori nu au toaletă cu apă curentă în casă sau baie. În România, acest procent depășește 40%. Similar, în România, jumătate din populație locuiește în locuințe prea mici pentru numărul de locuitori, în timp ce media europeană este de 18%. Există țări, precum Belgia sau Cipru, unde procentul este de doar 2% ”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marina Tănase, sociolog.

Românii sunt prea săraci pentru a-și îngriji locuințele, deși cei mai mulți ar vrea să renoveze

Cu asemenea cifre statistice, România ocupă ultimul loc în topul european al calității de locuire. Românii sunt prea săraci pentru a-și îngriji locuințele, care ajung într-un grad avansat de deteriorare. Dar pe măsură de calitatea vieții scade, costurile de întreținere cresc. Așa se ajunge în situația în care proprietarii devin prizonierii propriilor locuințe.

Un procent mai mare de 20% din populația țării trăiesc cu acoperișurile sparte sau pereții mucegăiți. Se întâmplă și la alții, aici discrepanțele nu sunt așa de mari. Diferența este că românii plătesc prea mult pentru a trăi în locuințele proprii, motiv pentru care planurile de renovare devin un lux pe care puțini și-l pot permite. Raportat la venitul mediu, românii alocă întreținerii locuinței aproximativ 15% din încasări, ceea ce ne pune pe lista celor mai scumpe țări”, continuă sociologul Marina Tănase.

Statisticile arată că doar 3% dintre români au reușit să își îmbunătățească locuințele, în ultimii patru ani, cu toate cu 56% din populație dorește să aducă îmbunătățiri locuinței. aceste planuri se fac însă pe termen mediu. Procentul scade la 29%, în cazul celor care fac planuri pe termen scurt, potrivit datelor IRSOP, dar 71% dintre cei care vor să facă îmbunătățiri spun că nu dispun încă de fondurile necesare pentru a face această schimbare.

Se resimte nevoia unor îmbunătățiri locative importante, precum renovarea locuinței sau îmbunătățirea instalațiilor sanitare și electrice. Izolarea termică, reparații la structura locuinței, încălzirea acesteia sau reparațiile aduse acoperișului/terasei sunt și ele numeroase”,  explică pentru IMOPEDIA.ro Marian Tudose, inginer Instauravit Plus.

Greutățile financiare nu au oprit elanul românilor de a deveni proprietari

Toate acestea însă lasă nealterată dorința românilor de a deveni proprietari, iar acest lucru este speculat de dezvoltatori. Numai anul trecut, în București, au fost finalizate peste 4.100 de apartamente noi. Anul acesta s-au anunțat alte 3.200 de unități rezidențiale.

Aceasta este cea mai mare creștere a inventarului de apartamente noi de după criza financiară, indicând o revenire a încrederii dezvoltatorilor în piață și a cumpărătorilor într-o creștere economică viitoare”, se arată într-un studiu Colliers România.

Iar oferta vine în întâmpinarea cererii, căci anul trecut, mai ales în al doilea semestru, vânzările s-au revigorat, ceea ce a condus la vânzarea a aproape 4.000 de apartamente doar din portofoliul Colliers.

Acest volum a marcat o creștere de 25% în comparație cu 2013 și un volum record de tranzacții pentru anii post-criză. Se simte un ritm lunar de vânzări de fost de 5-6 apartamente, cu o creștere la 10 unități pe lună, în cazul proiectelor care țintesc persoanele cu venituri mici, pentru fiecare proiect pe care îl reprezentăm”, explică oficialii companiei.

România are cel mai mare număr de proprietari de locuințe din Europa, respectv 96,1%, fiind la polul opus față de Germania și Austria, cu 52% respectiv 57% proprietari. În Uniunea Europeană, în medie, 70% dintre cetățeni sunt proprietari, în timp ce restul de aproximativ 30% preferă chiria. La nivelul Uniunii Europene, 60% dintre cetățeni locuiesc în casă, iar 40% în apartamente. 11% din populația Uniunii s-a confruntat cu costuri împovărătoare ale locuințelor. 

CITEȘTE ȘI:

 

2 December 2015