“Dupa zece ani petrecuti in companii multinationale din afara Romaniei, 0-816-574b28a9189793635df45086f88abacd.jpg
m-am intors in urma cu doi ani in tara, ca sa imi schimb pasaportul, pentru ca era plin de vize. Am vazut atunci ca tara “se scutura de praf” si ca lucrurile se misca. Am realizat ca una dintre investitiile de viitor tine de piata imobiliara. Atunci am decis sa renunt la functiile inalte, bine platite, si sa aduc aici investitori straini din nordul Europei.

Ajuns in Romania, am observat ca toata lumea vorbeste de boom-ul care exista pe piata imobiliara romaneasca. Trebuie sa va dezamagesc, boom-ul este, de fapt, inceputul timid al unei dezvoltari imobiliare care se va resimti, in urmatorii ani, cel mai mult in segmentul rezidential. Romania promite o piata imobiliara in plina dezvoltare, dar acest lucru inseamna competitie si pozitionare strategica. Noi am ales sa intram pe o piata in curs de maturizare, pentru ca aducem in Romania o noua abordare de business in domeniul imobiliar.

Despre piata imobiliara autohtona pot spune ca se afla la nivelul anului 2000 comparativ cu cea din tarile baltice, iar ceea ce se intampla acum in Bucuresti se observa in urma cu mai bine de cinci ani in Estonia. In 2005, in Capitala, au fost livrate pe piata 600 de apartamente noi, cu 3.000 mai putin decat in Tallin, oras cu o populatie de 400.000 de locuitori.

Daca, in prezent, segmentul rezidential romanesc se confrunta cu un decalaj mare intre cerere si oferta, acesta este inca mic in comparatie cu ce va urma. Daca ne uitam la evolutia pe care au avut-o tarile baltice, foarte asemanatoare din punct de vedere al evolutiei istorice si economice cu a Romaniei, cresterea foarte mare a preturilor va fi in urmatorul deceniu. Preturile apartamentelor romanesti le vor depasi chiar si pe cele ale Barcelonei, unde un mp de spatiu locuibil nu ajunge la 10.000 de euro nici chiar in punctul zero al orasului, in contextul in care in Barcelona se construieste de peste 40 de ani.

In tot acest timp, nivelul de viata al romanilor va creste mult mai mult decat oferta valabila pe piata, si asta va face ca preturile in locatii exclusiviste, precum Centrul Civic, sa fie foarte mari. In timp, orasul se va reconstrui. Lucrurile se vor degaja. Oamenii vor sta deja intr-o locuinta de buna calitate. In momentul acela, presiunea va scadea. Dar acest lucru se va intampla abia in 15 ani, cand actualul Bucuresti va deveni doar centrul orasului.

Se vorbeste mult despre anumite minusuri pe care piata romaneasca le-ar avea. Sunt de parere ca piata imobiliara autohtona nu are minusuri majore. Investitorii cumpara terenuri pentru ca piata imobiliara are un mare potential. De multe ori, un dezavantaj poate fi transformat intr-un avantaj. Datorita faptului ca ultimele tari integrate sunt doua: Romania si Bulgaria, investitorii din Europa de Vest vin mai mult aici. Beneficiem de avantajul ultimului intrat in cursa.

Se cumpara un apartament acum pentru ca este cea mai buna investitie, incomparabila cu orice banca din lume. Economiile nu ar trebui sa stea in banci. Eu nu am niciun ban in banca. Toti banii mei sunt investiti in imobiliare, in tari din Europa de Est. De aceea, sfatul meu pentru toti romanii este: Cumparati ce apucati!”.

 

Sursa

10 September 2007