Dosarul de licitaţie pentru reactorele 3 şi 4 de la Cernavodă este una dintre cele mai mari preocupări ale momentului. Accidentul nuclear de la Fukushima a dus la o revizuire a normelor de siguranţă, motiv pentru care construcţia în sine este amânată. Între timp, se lucrează şi la un plan de creştere a siguranţei reactoarelor 1 şi 2, cele deja existente.

24040-centrala_cernavoda.jpgDosarul de licitaţie pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă urmează să fie lansat în a doua parte a anului şi va include modificări referitoare la elementele de siguranţă. Recentul accident  nuclear din Japonia a făcut autorităţile statului să ia mult mai în serios pericolul.

Problema pe care o avem noi acum este că, în urma accidentului de la Fukushima, România şi-a modificat sau se lucrează la modificarea documentaţiei de licitaţie, ceea ce face ca această documentaţie să fie gata abia în luna aprilie şi am speranţa că va fi aprobată de CNCAN undeva până la sfârşitul lunii mai, în aşa fel încât în timpul verii să se poată face caietul de sarcini şi vom lansa licitaţia, undeva, în partea a doua a anului, dar nu eu stabilesc programul", a spus preşedintele Traian Băsescu, în declaraţia de presă de la finalul Summit-ului pentru Siguranţă Nucleară de la Seul.

Concret, noile elemente de securitate introduse în dosarul licitaţiei se referă şi la necesitatea găsirii unei surse alternative de răcire în afara apei din Dunăre. Dar lucrările mai complexe nu sunt de natură să sperie potenţialii constructori. De altfel, preşedintele Băsescu a anunţat că a purtat deja discuţii de principiu cu nişte investitori sud-coreeni care vor să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4. Totodată, el a evidenţiat că trebuie îmbunătăţit şi nivelul de siguranţă de la reactoarele 1 şi 2 care sunt funcţionale în prezent. 

Reactoarele 1 şi 2 nu rămân aşa cum sunt. Accidentul de la Fukushima ne-a făcut să gândim, în termenii pe care vi i-am spus mai înainte, şi despre reactorul 1 şi 2. Deci, trebuie să le îmbunătăţim nivelul de siguranţă, luând în consideraţie şi o situaţie de neimaginat, după tehnicieni. Trebuie să ne imaginăm ce e mai rău", a mai spus şeful statului.

Ministerul Economiei a prelungit din nou, pentru 15 septembrie, termenul de prezentare a ofertelor investitorilor pentru participarea la dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

Primii parteneri anunţaţi pentru construcţia noilor reactoare s-au retras

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, caută noi acţionari pentru continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor, după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.

Unităţile nucleare 3 şi 4 vor avea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă. Cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei de la Cernavodă asigură aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

CITEȘTE ȘI: Costurile de întreţinere, monitorizate atent de stat. Ce înseamnă blocarea tarifelor la energia electrică?

 

 

28 March 2012