Este vorba despre controversata taxă pe valoare adăugată aplicată vanzarilor de imobile efectuate de catre persoanele fizice, legiferată mai demult, dar care produce efecte abia acum.

foto:http://www.vagabondish.com„Nu a ştiut nimeni de ea şase-şapte ani - nici 300.000 de vânzători care au efectuat din 2002 tranzacţii imobiliare, nici Uniunea Notarilor Publici, nici Ministerul Justitiei, nici Ministerul Finantelor, pana pe 01 ianuarie 2008" susţine Garbis Kehaiayan, preşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF).

Începând cu ianuarie 2008 un nou articol de lege din Codul Fiscal stabileşte că "livrările de bunuri şi prestările de servicii sunt considerate ocazionale dacă sunt realizate o singură dată în cursul unui an."

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala, în perioada 2006-2008 au fost încheiate, de către persoane fizice, peste 278.000 de tranzacţii imobiliare care depăşesc plafonul de 35.000 de euro, sumă de la care vânzătorul este obligat să achite TVA.

„Până în 2006-2007 nu s-a cerut TVA la tranzacţiile imobiliare efectuate de către persoanele fizice şi s-a spus că nu se poate face acest lucru" adaugă Garbis Kehaiayan, preşedintele APAF.
Reprezentanţii APAF consideră un abuz aplicarea retroactivă a TVA pentru tranzacţiile imobiliare efectuate de persoane fizice începând cu 2006 şi anunţă organizarea unor acţiuni de protest.

De asemenea, APAF intenţionează să prezinte situaţia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă problema nu se va rezolva pe cale amiabilă cu autorităţile române.
"Deoarece legile în vigoare interzic declararea retroactivă pentru a aplica retroactiv TVA la tranzacţiile imobiliare efectuate de persoane fizice şi încercarea de a rezolva această problemă prin sechestru va însemna ca tot cumpărătorul final să fie afectat. Vor fi, astfel, multe procese care vor duce la blocarea justiţiei.

Dacă nu reuşim să ne înţelegem cu autorităţile statului român, vom merge la CEDO pentru a arăta că, în România, există 300.000 de evazionişti', a declarat preşedintele APAF, Garbis Kehaiyan.

Totodată, APAF subliniază că actuala mişcare prin care ANAF cere acum TVA retroactiv prezintă mai multe pericole, deoarece sistemul bancar va fi afectat puternic, pentru că majoritatea investitorilor ,persoane fizice din domeniul construcţiilor au credite şi leasinguri ce vor deveni imposibil de plătit.

 

 

28 January 2010