Tot mai mulţi români vor renunţa la achiziţia sau la construirea unei locuinţe. Setul de măsuri de austeritate anunţat de Guvern va avea un efect devastator asupra pieţei imobiliare interne, sunt de părere specialiştii din domeniu.

Scăderea salariilor în sectorul bugetar va crea o stare de nesiguranţă în rândul celor care aveau în plan achiziţionarea unei locuinţe sau demararea unei investiţii imobiliare în viitorul apropiat, consideră Daniel Zamfirescu, manager al firmei de consultanţă imobiliară Activ Imob.

Ca un efect de domino, nici cei din sectorul privat nu vor sta mai liniştiţi, iar pericolul ca şi aici să continue disponibilizările sau tăierile de salarii îi va face pe mulţi să renunţe la ideea cumpărării unei locuinţe. Mai mult, un alt efect al măsurilor anunţate de guvern, dacă acestea se vor concretiza, este acela că băncile vor deveni şi mai reticente decât în prezent atunci când vine vorba de acordat credite ipotecare.


Dacă până acum un astfel de credit se contracta mai greu decât în urmă cu doi ani, cu noile măsuri anunţate va fi practic imposibil ca un salariat să mai obţină un împrumut bancar pentru achiziţia sau construirea unei locuinţe", este de părere Zamfirescu. În acelaşi timp, dacă vorbim de casele pe pământ, am putea asista, în viitorul apropiat, la oprirea lucrărilor de construcţie la peste 50% din proiectele actuale, lucru care ar transforma România într-o ţară a şantierelor abandonate.

Am reuşit să aduc proiectul în faza la roşu, totul pe credite bancare, însă, în prezent, mă simt obligat să sistez lucrările pe termen nelimitat deoarece nu mai pot obţine altă finanţare în vederea finalizării construcţiei, chiar dacă în urmă cu un an eram eligibil", ne-a spus Alexandru A., un bucureştean care a demarat o investiţie imobiliară în localitatea Brăneşti.

Vine vremea oportuniştilor

O astfel de situaţie va fi tot mai des întâlnită, iar toată lumea va avea de suferit, fie că vorbim de beneficiar, de constructor sau de producătorii şi vânzătorii de materiale de construcţii, comentează Alexandru Radu, manager al companiei Alma Construct. „Oprirea lucrărilor pe şantiere va însemna lipsa banilor pentru firmele de construcţii, care vor fi obligate să concedieze din personal. La fel de afectaţi vor fi şi producătorii de materiale de construcţii, ale căror comenzi vor scădea semnificativ", precizează Radu.






Sursa

25 May 2010