Rata reală de absorbţie a Românei pe cele şapte programe operaţionale cu fonduri structurale şi de coeziune a fost în luna noiembrie aceeaşi ca şi la sfârşitul lui octombrie - 9,72%, respectiv 1,867 miliarde euro, de la Bruxelles nefiind virat niciun euro ca plăţi intermediare ale Comisiei Europene.

28538-team-europe-corporate-fonds-co-investment.jpgPotrivit statisticii privind absorbţia fondurilor europene publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene, s-a înregistrat o creştere la capitolul declaraţii de cheltuieli trimise de autorităţile din România Comisiei Europene, de la 9,97% - 1,915 miliarde euro în octombrie, la 10,69% - 2,053 miliarde de euro la 30 noiembrie.

De asemenea, plăţile interne către beneficiari au avut o creştere, redusă, de la 20,75% - 19,903 miliarde lei la sfârşitul lui octombrie, la 20,80% - 20,062 miliarde de lei, notează Mediafax.

Aceste cifre în luna noiembrie au fost realizate în condiţiile în care au fost întrerupte plăţile de către Comisia Europeană pe cinci dintre cele şapte programe operaţionale cu fonduri structurale şi de coeziune – POSDRU, Transporturi, Competitivitate Economică, Mediu şi Regional, care beneficiază şi de cele mai mari alocări de fonduri pentru perioada 2007-2013.

Celelalte două programe operaţionale care au fost funcţionale în noiembrie beneficiază de alocări mai reduse: Dezvoltarea Capacităţii Administrative - 208 milioane euro şi Asistenţă Tehnică - 170 milioane euro.

Reluarea plăţilor pe programul de Mediu a fost anunţată de Comisia Europeană în urmă cu o săptămână, pe 28 noiembrie.

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a primit luni, 3 decembrie, în mod oficial, scrisoarea privind deblocarea Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi aşteaptă să fie înştiinţat, săptămâna viitoare, despre deblocarea Programul Operaţional Regional.

CITEŞTE ŞI: Raport CE: 98% din fondurile europene absorbite de România în 2011, susceptibile de fraudă

 

6 December 2012