Nota de plata in cazul "Oprescu contra Romania" este undeva intre 40.000 si 80.000 de dolari

La numai o saptamana de la cea mai severa sentinta pronuntata impotriva Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului mai pregateste un verdict in materia caselor nationalizate: este vorba despre afacerea "Oprescu contra Romaniei", care se va judeca
astazi la Strasbourg.

Si in acest caz sentinta este previzibila, si anume aceea de condamnare a Romaniei, dat fiind faptul ca este vorba tot de un imobil "recuperat" de stat, la mijlocul anilor '90, cu ajutorul unui recurs in anulare.

Imobilul in discutie, aflat in Bucuresti, pe strada Louis Pasteur nr. 50, s-a aflat in proprietatea fratilor Oprescu. In octombrie 1977, unul dintre ei, Ion, a facut o excursie in Elvetia impreuna cu fiica sa, Smaranda, si nu s-a mai intors in tara.

Un an mai tarziu, profitand de un context extern favorabil, pleca in Elvetia si sotia sa, Sanda, si fiul, Nicolae. In 1979, statul comunist le-a confiscat partea de casa in care locuisera, in virtutea unui decret din 1974, care permitea nationalizarea imobilelor ce apartineau celor care au fugit din tara.

In 1994, Ion Oprescu a intentat proces de revendicare, pe care l-a si castigat, intrucat instanta a constatat ca decretul din 1974 era contrar chiar Constitutiei comuniste. Insa pe 31 octombrie 1996, in urma unui recurs in anulare formulat de procurorul general, Curtea Suprema de Justitie a casat hotararea definitiva si irevocabila de restituire, pe motiv ca tribunalul nu avea competenta sa controleze modul de aplicare a actelor de nationalizare.

Asa cum ziarul Adevarul v-a obisnuit in ultima vreme, mentionam si de aceasta data numele judecatorilor de la CSJ care au renationalizat casa Oprescu: Andrei Selyem, Adrian Nitoiu si Ecaterina Vorobciuc.

In anii ce au urmat, Ion Oprescu a sesizat CEDO, dar a demarat si o noua actiune interna. In 2001, instantele romanesti i-au dat dreptate, dar nu mai aveau ce sa-i dea inapoi: cele doua familii de chiriasi instalate dupa nationalizare apucasera sa-si cumpere locuintele.

Ion Oprescu a solicitat la CEDO despagubiri materiale de 68.000 de dolari si inca vreo 12.000 de dolari daune morale si cheltuieli de judecata.

Statul roman a trimis la Strasbourg o expertiza potrivit careia imobilul ar valora in jur de 40.000 de dolari. Sentinta de azi se va plasa undeva intre cele doua sume si ea este previzibila, in sensul condamnarii Romaniei, si dintr-un alt punct de vedere: spre deosebire de celelalte cauze, dosarul Oprescu nu a mai trecut prin faza intermediara de analizare a admisibilitatii.

Data fiind similitudinea cu precedentul Brumarescu, Curtea l-a pus direct pe rol pentru judecata de fond.

Liviu AVRAM

14 January 2003