Ţările din Europa Centrală şi de Est au înregistrat rezultate foarte bune în ceea ce priveşte activitatea de comerţ internaţional din ultimul deceniu. În 10 ani, acestea au reuşit să-şi dubleze cota de piaţă, la 4% din totalul importurilor la nivel global.

Creşterea de 12-14% pentru piaţa construcţiilor în perioada 2005-2008 situează România pe prima poziţie în topul ţărilor din regiunea Europei Centrale şi de Est, peste Polonia (12%), Bulgaria (10-12%), Slovacia sau Turcia (10%). Analiştii UniCredit anticipează pentru România o încetinire a ritmului de creştere pe acest segment în 2007, dar prevăd o revenire în 2008.

România va înregistra performanţe bune în perioada următoare pe segmentul instituţiilor financiare şi al asigurărilor, alături de Polonia, Ungaria şi Croaţia, în timp ce pieţele din Cehia şi Slovacia vor stagna.

Aportul ţărilor ECE la totalul importurilor din EU-15 este de 8%, remarcându-se ca o ramură importantă de producţie pe întregul continent european, potrivit analizei sectoriale a pieţelor din ECE, realizată de New Europe Research Network a UniCredit Group.

În ultimii ani, ţările din ECE au trecut prin transformări în ceea ce priveşte structura specializărilor şi a producţiei internaţionale, pornind de la sectoare tradiţionale către sectoare ale tehnologiei medii şi de vârf. Între 1995-2005, aceste ţări au câştigat avantaje comparative noi în sectoarele de producţie care presupun expertiza tehnologică precum echipamentele de transport (ex. piese de schimb, nave, locomotive), dar şi echipament electric şi optic (motoare electrice, echipament radio/TV, instrumente medicale şi optice, calculatoare etc.

Aceste sectoare au crescut de asemenea, la nivel intern, aportul lor în totalul producţiei sporind de la 13% în 1995 la 23% în 2005. Astfel de niveluri de creştere au fost înregistrate mai ales în Europa Centrală. Pe de alta parte, sectoare tradiţionale precum cel alimentar, de textile şi pielărie pierd teren ca urmare a competiţiei sporite dinspre pieţele în dezvoltare, unde nivelul preţurilor de producţie este mai scăzut. Din anul 2000, ţările din ECE au înregistrat creşteri semnificative în cadrul comerţului internaţional în sectoare precum cel de maşini, fabrici şi echipament (4%), cauciuc şi materiale sintetice (5.4%), alte produse minerale non-metalice (3.2%), echipament de transport (2.7%), echipament electric (3.5%), dar şi cherestea şi produse din lemn (4.4%).

Companiile străine îşi stabilesc operaţiunile în regiunea ECE, iar motivele pentru care o fac sunt diferite în funcţie de fiecare ţară în parte. În Republica Cehă şi în Slovacia de pildă, avantajul este reprezentat de însuşi mediul de afaceri. În Turcia şi în Polonia investitorii apreciază piaţa domestică extinsă, în vreme ce în Bulgaria şi în România costul mâinii de lucru este încă mic, într-un mediu dinamic cu o tradiţie industrială puternică şi forţă de lucru bine pregătită.

Sursa

19 January 2007