Criza a măturat circa 10.000 de firme în primul trimestru al anului. Faliment în lanţ se înregistrează în rândul firmelor de construcţii şi companiilor imobiliare, potrivit unui studiu al Coface România.

sursa foto:http://aradinfo.bizNumărul firmelor care au intrat în insolvenţă s-a dublat în primul trimestru, la circa 10.000., în timp ce la nivelul anului trecut au fost înregistrate aproximativ 18.500 de firme în această situaţie. Comerţul cu ridicata şi distribuţie, comerţul cu amănuntul şi construcţiile sunt sectoarele cele mai afectate de criză. Aici se înregistrează cel mai mare număr de insolvenţe (9.682 de cazuri), 53% din totalul falimentelor în 2009, se mai arată în studiul Coface. Principalele motoare ale economiei din perioada 2004-2008, comerţul şi construcţiile s-au prăbuşit în 2009, determinând o scădere a PIB-ului de 7,1%.

Reprezentanţii Coface România se aşteaptă ca anul 2010 să fie în continuare unul deosebit de dificil pentru jucătorii din construcţii, având în vedere că în anul 2009 s-au eliberat aproximativ 48.800 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 20 faţă de anul anterior.
Alte industrii grav afectate au fost sănătatea şi asistenţa socială cu o creştere de (+147%), intermedierile financiare (în creştere cu 78,21%), alte activităţi de servicii personale (mai mult cu 79%), tranzacţile imobiliare (în plus cu 76,73%) şi agricultura (în creştere cu 62,43%).

Cele mai sărăcite judeţe în 2009 au fost Satu Mare, Arad, Sibiu, Bihor şi Braşov.

"România rămâne în continuare în plutonul ţărilor codaşe în ceea ce priveşte reluarea creşterii economice, numărul falimentelor din primul trimestru reflectând slăbiciunea şi greutăţile cu care se confruntă companiile româneşti. Pe fondul ineficienţei gestionării bugetului public, şi sub ameninţarea creşterii de taxe şi impozite, economia şi mediul de afaceri ar putea avea de suferit în continuare, deciziile ce vor fi luate urmând a fi determinante pentru ieşirea din recesiune economică în 2010 şi 2011. În funcţie de aceasta, volumul insolvenţelor va continua să crească, punând în continuare presiune pe rata şomajului şi veniturile la buget", a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager la Coface România, Bulgaria, Slovacia.






10 May 2010