Analiştii economici iau drept referinţă creşterea economică de anul trecut, pentru a putea proiecta prin studii viitorul economic al României. Astfel, potrivit studiilor, anul acesta este un an de tranziţie către mai bine. Desigur, această perspectivă optimistă este sub rezerva faptului că situaţia economică globală ar trebui să funcţioneze cel puţin în ritmul actual. Altfel, ar putea există rectificări ale cifrelor anunţate.

24742-up-arrow-stat.jpgEstimările oficiale plasează creşterea economică pentru întreg anul 2011 la 2,5%. Evoluţia PIB-ului în 2012 este estimată la doar 1,7%, în schimb o revenire accelerată este aşteptată atât în 2013 (2,6%) cât şi pe termen mediu, în linie cu revenirea economică globală (între 3,0-3,5%).

„Exporturile au marcat cea mai mare parte a anului 2011 şi au ajutat economia locală să atingă creşterea economică din 2011. Pentru anul 2012, scăderea cererii la export din partea partenerilor vest europeni va încetini ritmul de creştere al exporturilor. Rezultatele foarte bune înregistrate la export au influenţat, în mod pozitiv, revenirea încrederii în mediul de afaceri şi al consumului pe plan local”, arată cel mai recent raport Jones Lang Lasalle.

Băncile se vor concentra pe clienţii cu probleme

În acest context, volumul total de investiţii din primul trimestru al acestui an este de aproximativ 90 milioane. Suma semnalează o revenire a încrederii în piaţa locală de investiţii, dar volumul nu este încurajator. Cea mai importantă tranzacţie a atras 90% din volumul investiţiillor din T1 2012. Cu alte cuvinte, o singură tranzacţie a făcut toţi banii.

„Vânzarea complexului City Business Centre din Timişoara a reprezentant un pas semnificativ în evoluţia pieţei de investiţii din România, fiind primul activ instituţional pe piaţa de birouri din afara Bucureştiului, tranzacţionat de un fond de investiţii internaţional. Volumul tranzacţiei, impresionant pentru un proiect dintr-un oraş regional din Europa Centrală şi de Est, şi structura sa, care a inclus o componentă de forward purchase (achiziţie în fază de proiect), au fost notabile şi constituie o nouă etapă în evoluţia pieţei imobiliare”, spun oficialii Jones Lang Lassale.

În continuare, piaţa finanţării rămâne limitată, iar băncile comerciale locale îşi reajustează situaţiile bilanţiere înainte de raportarea financiară semestrială. Specialiştii estimează că, în încercarea de a maximiza recuperarea capitalurilor proprii investite, băncile se vor concentra pe gestionarii activelor imobiliare deţinute în proprietate sau a portofoliilor aflate în dificultate. Astfel, prioritate vor avea clienţii care nu au reuşit să îşi plătească ratele la timp, au nevoie de refinanţare sau trebuie executaţi silit.

CITEȘTE ȘI: Partea bună a instabilităţii economice mondiale: euro scade şi petrolul se ieftineşte


14 May 2012