Comisia Auditorilor Energetici din cadrul Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (CAE-AIIR) sustine intrarea cat mai rapid in vigoare a Legii 372/2005 (privind performanta energetica a cladirilor) si in cazul tranzactiilor imobiliare (vanzare/cumparare sau inchiriere de locuinte individuale si cladiri). Argumentele CAE-AIIR in favoarea introducerii certificatelor de performanta energetica (CPE) raspund fara echivoc temerilor legate de blocarea pietei imobiliare, temeri din cauza carora Guvernul Boc a decis amanarea aplicarii in Romania a Directivei Europene 91/2002.

PREZENTAREA AIIR (CAE-AIIR)
AIIR, una dintre cele mai vechi asociatii profesionale din Romania, avand peste 45 de ani de traditie tehnica, organizeaza inca din 2003 cursuri de pregatire a viitorilor auditori energetici. Este de asemenea singura asociatie profesionala care, alaturi de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, de Facultatea de Instalatii din cadrul UTCB, de INCERC-Bucuresti, de UAUIM si de celelalte Facultati Tehnice de specialitate din Timisoara, Iasi si Cluj, a participat la elaborarea tuturor normelor tehnice pe baza carora se intocmesc certificatele de performanta energetica: Ordinul de Atestare al auditorilor energetici nr. 550/2003, Metodologia de calcul privind performanta energetica a cladirilor Mc001/2006, Breviarul de Calcul/2009, inclusiv Legea 372/2005.

UTILITATEA CPE
Odata cu intrarea in vigoare a legii 372/2005, CPE va fi solicitat de notar, de banca care acorda creditul pentru cumpararea unei locuinte sau de circa financiara care inregistreaza contractul de inchiriere. CPE este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a unei cladiri/locuinte prin incadrarea acesteia intr-o clasa de performanta energetica. CPE ofera prin urmare informatii cumparatorului/chiriasului despre costurile de exploatare ale imobilului, costuri aferente consumurilor de energie termica sau electrica. Spre exemplu, un imobil incadrat in clasele de performanta A sau B va fi mai eficient energetic decat un imobil incadrat in clasele C...G, valorile facturilor la energie termica, gaze naturale sau curent electric fiind cu cel putin 15-20% mai mici.

NUMARUL AUDITORILOR ENERGETICI
Numarul auditorilor energetici este de cca. 650 la nivelul intregii tari, insa numarul specialistilor implicati in activitatile conexe elaborarii CPE (cum ar fi culegerea de informatii si date tehnice despre cladire/apartament) este mult mai mare. Asa cum intr-un notariat lucreaza mai multe persoane, si intr-un birou de certificare energetica lucreaza mai multi angajati, fara a fi toti auditori energetici. Prin urmare, numarul de certificate emise zilnic de un auditor poate ajunge la 5, sau chiar mai mult daca se tine seama de gradul mare de repetabilitate al operatiilor care tin de procedura certificarii energetice. Considerand ca doar 500 din totalul de 650 de auditori sunt activi, si realizand un calcul simplu, cu o medie de 5 CPE emise pe zi de un auditor (birou de certificare energetica), adica cca. 100 de CPE emise pe luna, ajungem ca la nivel national sa existe un potential real de peste 50000 de certificate emise lunar.

DISTRIBUTIA ZONALA A AUDITORILOR ENERGETICI
Distributia auditorilor energetici la nivel national este intr-adevar neuniforma. Nimeni nu poate afirma insa ca surplusul de auditori energetici din unele zone nu va compensa deficitul de auditori din alte zone. Spre exemplu, Alexandria, oras dintr-o zona cu deficit de auditori energetici, se afla la doar 80km de Bucuresti, zona bogata in auditori energetici din tara.

INSTRUMENTELE PENTRU EMITEREA CPE
In Romania, cadrul legal pentru emiterea CPE a fost creat inca din 2005 cand Legea 372 a transpus Directiva Europeana 2002/91/CE. Am avut la dispozitie 5 ani sa ne pregatim. Si asta am facut ! S-au creat grupuri de lucru cu institutii si companii europene de prestigiu in vederea generarii unor softuri de calcul care sa ajute auditorii la elaborarea CPE. S-a participat regulat la intruniri de lucru ale Comitetelor Tehnice de Specialitate ale CE. Inca din 2003-2004 in Universitatile Tehnice din principalele centre universitare din tara au fost organizate cu regularitate cursuri profesionale sau postuniversitare de formare a viitorilor auditori energetici. Comisia de Auditori Energetici (CAE) din cadrul AIIR organizeaza in continuare, in toate centrele universitare din tara, cursuri intensive de pregatire in vederea atestarii ca auditori energetici a inginerilor de instalatii si constructii, a arhitectilor, energeticienilor etc. (www.aiiro-bucuresti.ro).

5 RECOMANDARI ALE CAE-AIIR
1.Pastrarea conditiilor actuale de participare la examenele de atestare a specialistilor ca auditori energetici. Relaxarea conditiilor precizate in Ordinul 550/2003 in vederea cresterii accelerate a numarului de auditori ar putea fi acceptata doar in situatia creerii unui organism de control (prin sondaj) al calitatii certificatelor energetice emise. Doar arhivarea acestora la INCERC nu este suficienta. In caz contrar exista riscul intocmirii eronate a CPE, erori provenite fie din rea-vointa, fie din lipsa experientei.
2.Crearea unei Comisii Tehnice avand sarcina de a verifica softurile propuse auditorilor energetici pentru automatizarea calculelor de performanta energetica. Comisia Tehnica de Validare ar putea fi formata din reprezentanti ai MDRT, ai cadrelor universitare si ai CAE-AIIR.
3.Campanie transparenta a MDRT de informare privind necesitatea CPE. Cu sprijinul mass-media se poate diminua astfel reactia negativa generata de lipsa de informare si educare energetica a jucatorilor din domeniul imobiliar: notari, agenti imobiliari, banci creditoare, vanzatori/cumparatori etc.
4.Corectarea si completarea Metodologiei Mc001/2006 bazata pe adaptarea standardelor europene la conditiile nationale si selectarea acesteia ca metoda exclusiva de certificare si auditare energetica in Romania. Exista in momentul de fata 2 proceduri de calculare a consumurilor energetice care conduc la rezultate substantial diferite, generand confuzie in randurile auditorilor energetici. Se evita astfel situatiile nefericite in care 2 auditori energetici incadreaza acelasi apartament/aceeasi cladire in clase de performanta energetica diferite, generand CPE cu rezultate contradictorii.
5.Completarea Legii 372/2005 cu sanctiuni aplicate retroactiv. Este neaparat necesara reglementarea regimului de contraventii cauzate de nerespectarea legii privind obtinerea CPE si respectiv infractiuni legate, spre exemplu, de emiterea voita de catre auditorii energetici a unor certificate eronate de performanta energetica (CPE favorabile).

 

 

22 February 2010