Romania este codasa in Europa la leasingul imobiliar

 



Curierul National - 30.11.2006
 

Leasing imobiliarAcest tip de finantare reprezinta doar 8% din piata de profil. Raportul credite locative/credite de consum este invers decat in Europa. Bancile specializate acorda credite sub 50.000 de lei


Produsele financiare destinate achizitionarii de locuinte nu sunt printre preferatele romanilor. Veniturile reduse, dar si preturile mereu in crestere practicate pe piata imobiliara sunt cele mai importante motive pentru care romanii nu acceseaza astfel de produse financiare. "Romania ocupa ultimul loc din Europa din punct de vedere al ponderii finantarilor imobiliare in leasing, cu un nivel de 0,07%, fata de nivelul maxim de 7%, inregistrat in Italia", a declarat Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Fianciare Nebancare. In cazul bancilor, raportul credite imobiliare/credite de consum este inversat comparativ cu Europa, unde finantarile locative domina. Cele doua banci de locuinte care activeaza pe piata romaneasca au acordat, in proportie majoritara, credite sub 50.000 de lei.

Ultimii la leasing imobiliar

O dovada a lipsei de maturitate care caracterizeaza piata leasingului din Romania este "dictatura" segmentului auto. In structura pe bunuri finantate, firmele de leasing incheie, in proportie de 70-80%, contracte pe segmentul auto, in timp ce numai 0,7% dintre contracte sunt incheiate pe domeniul imobiliar. "Potrivit ultimelor date disponibile ale Leaseeurope (asociatia europeana a societatilor de leasing), Romania ocupa ultimul loc din 22 de state din Europa din punct de vedere al valorii finantarilor imobiliare in leasing. In 2005, contributia Romaniei in totalul valorii leasingului imobiliar din Europa este nula", a spus Ahciarliu, la Romania Construct Forum, organizat de Mediafax si Business Construct.

De zeci de ori sub Europa

Locuri fruntase in functie de ponderea finantarilor imobiliare in leasing la nivel european mai ocupa Germania, cu 3,17% din PIB, Franta cu 2,93% si Spania, cu 2,03%. Spre comparatie, in Polonia ponderea este de 0,27%, iar in Ungaria, 1,33%, cele doua tari ocupand locurile 15 si respectiv 14 din cele 22 de state analizate.
Din punct de vedere al contributiei la valoarea totala a finantarilor de leasing imobiliar din Europa, Italia se pozitioneaza, de asemenea, pe locul intai, cu 47% din total, fiind urmata de Germania cu 14% si Franta cu 11%.
Valoarea totala a leasingului imobiliar din Europa este de 46,8 miliarde de euro, la nivelul anului 2005. Potrivit datelor ALB, la finele lunii septembrie, leasingul imobiliar reprezinta 8% din piata de profil din Romania, fata de 1% cat a fost la sfarsitul anului 2003.

Creditul de consum, mult peste finantarile imobiliare

Desi in crestere, creditul imobiliar continua sa se situeze la un nivel mult sub cel al tarilor din UE. Desi bancherii si BNR anticipeaza ca integrarea va inversa polii, creditul pentru locuinta mai are drum lung pana a ajunge macar la nivelul finantarilor de consum. Astfel, potrivit datelor BNR, creditul imobiliar, desi in crestere, are o pondere de aproximativ 30%, comparativ cu 70%, nivelul Europei. De altfel, o explicatie destul destul de clara vine dintr-un calcul simplu a carui concluzie este ca un roman cu salariul mediu pe economie si fara alte venituri nu poate fi eligibil pentru un credit imobiliar de, sa spunem, 50.000 de euro. Banca nationala impune bancilor sa nu acorde credite ale caror rate lunare sa depaseasca 35% din veniturile contractantului. Or, un credit de 50.000 de euro (valoarea minima a unui apartament cu doua camere in Bucuresti) presupune, in situatii fericite, o rata lunara pe 25 de ani de aproximativ zece milioane lei.

Articol integral in Curierul National

Serban Buscu
Curierul National
 

30 November 2006