Piaţa locală a fost ignorată anul trecut de marii investitori din domeniul imobiliar.

România e neinteresantă pentru marii investitori din real estate„Singurul fond de investiţii de calibru care a avut intenţia, în cele din urmă esuată, de a investi în România, este EQT Partners, care se afla în luna septembrie 2008 pe locul 20 în lume, cu o capitalizare totală de 12 miliarde de euro", indică un raport al Cushman&Wakefield, agenţie de consultanţă pe real estate.

Printre  pieţele de profil mai mature si mai atractive pentru investitori se numără Rusia, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie. Acestea sunt mai atractive pentru că se prezintă ca pieţe internaţionale în care tonul investiţiei este dat nu de localnici, ci de întreg mapamondul. În aceste condiţii, Londra, capitala financiară a Europei, este mult mai interesantă, având în plus o volatilitate a preţurilor mult mai scăzută. Dinamica investiţiilor diferă însă pe sectoare. Astfel, pe partea de birouri, Londra a pierdut statutul de cea mai scumpă locaţie din lume, pentru prima oară în nouă ani. Raportul „Office Space Across the World 2009" al Cushman & Waklefield arată că locaţiile cele mai scumpe pentru spaţii de birouri sunt în Hong Kong si Tokyo, devansând Londra, care acum este pe locul trei. Bucurestiul se află pe locul 37 în lume, după acest criteriu.

Anul trecut, dezvoltatorii imobiliari au investit în România aproximativ 112 milioane de euro în spaţii industriale cu suprafeţe totalizând 280.000 metri pătraţi, potrivit companiei CB Richard Ellis CBRE. Compania prognozează pentru acest an continuarea investiţiilor, mai ales în vestul Bucurestiului, în unităţi mici. În acest an există mai mulţi dezvoltatori care vor finaliza proiecte în orasele Ploiesti, Pitesti, Timisoara, Oradea, Brasov si Cluj indică firma CBRE. „Aproximativ 220.000 metri pătraţi au fost închiriaţi si vânduţi utilizatorilor finali din întreaga ţară în 2008. De obicei, acestia solicită spaţii de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, însă cererea pentru unităţi mai mici este în crestere, companiile de distribuţie si de producţie solicitând între 1.000 si 2.000 de metri pătraţi", mai arată CBRE.

În cazul sectorului rezidenţial, o parte din dezvoltatori, în special cei de ansambluri mici si medii, care aveau locaţii centrale, si-au convertit în ultimele luni clădirile în spaţii de birouri, în special pentru IMM-uri, majoritatea putându-se închiria, afirmă Irina Petrescu, partener ESOP. Aici trebuie precizat că, pentru clădire de rezidenţă, spaţiile trebuie reautorizate cu destinaţia dublă: rezidenţă/birouri. Altfel, o serie de companii nu vor putea să-si desfăsoare activitatea, precizează reprezentantul ESOP.

Sursa

9 March 2009