Analiştii internaţionali au început deja să facă calculele pentru eventualitatea unui nou val de criză economică ce ar putea lovi Europa Centrală şi de Est. Potrivit lor, ţările din regiune ar trebui să reziste mult mai bine la o nouă cădere. Cu atât mai mult România, care, potrivit studiilor, are unul dintre cele mai reduse niveluri ale datoriilor publice.

21560-economia.jpgÎntr-un raport întocmit de Erste Group se menţionează faptul că România are unul dintre cele mai reduse niveluri ale datoriei publice din Europa.

• Concret, vorbim despre 31% din PIB, faţă de peste 80%, cât este media la nivelul zonei euro.

În plus, România şi-a redus deficitul de cont curent de la 13,4% în 2007 la un nivel estimat de 4,4% în acest an şi a reuşit una dintre cele mai puternice corectări ale deficitului structural.

• Acesta este estimat de Comisia Europeană la 3,3% în 2011, faţă de 8,7% în 2008.

Țările europene au învăţat, în perioada de criză, exact cum să se apere de recesiune

De altfel, toate ţările din regiune şi-au corectat deficitele structurale, la presiunile pieţelor şi ale programelor cu Fondul Monetar Internaţional. Acestea au ajuns, acum, sub nivelurile anterioare crizei. Dar, cel mai important poate, politica fiecărei ţări în această perioadă a fost de a reduce cât se poate de mult necesarul de finanţare externă. Adică au tăiat unul dintre cei mai mari factori de risc, exact cel care a generat în trecut un grad ridicat de vulnerabilitate la şocurile externe. Toate aceste modificări au generat un sistem economic sănătos, care adăposteşte întreaga zonă de un nou val de criză.

"Economiile din Europa Centrală şi de Est se află într-un stadiu complet diferit al ciclului economic comparativ cu situaţia de acum trei ani, ceea ce înseamnă că scăderea actuală a activităţii are un impact mai puţin sever asupra creşterii economice. În 2008, investiţiile şi oferta se situau la niveluri extrem de ridicate şi au făcut ca economiile să se situeze peste nivelul potenţial al PIB. De atunci, aceste două componente ciclice ale PIB-ului au devenit mai moderate", se spune în raport.

Acum, un nou val de recesiune nu mai poate aduce probleme la fel de mari precum cel din 2008. Pe de o parte, pentru că toală lumea ştie unde a greşit. De altă parte, pentru că nu mai este atât de mult loc de cădere. Investiţiile sunt în continuare mult sub limita precauţiei, deci nu se mai poate vorbi despre retrageri masive, care să dezechilibreze o lume întreagă, cum a fost în cazul Lehman Brothers, de exemplu.

Perspectivele optimiste exclud ţările de la periferia Europei

"La prima vedere, situaţia actuală din Europa Centrală şi de Est poate părea asemănătoare cu cea din perioada post-Lehman, deoarece canalele de contagiune rămân aceleaşi - posibila prăbuşire a cererii globale şi oprirea bruscă sau chiar inversarea fluxurilor de capital. Aşadar, dacă economia din zona euro frânează brusc, Europa Centrală şi de Est nu va evita contagiunea. Dar există trei motive pentru care regiunea ar trebui să reziste mai bine (decât zona euro) de această dată comparativ cu perioada post-Lehman: niveluri mult mai reduse ale datoriei publice, îmbunătăţirea consolidării fiscale şi diminuarea deficitelor de cont curent", a declarat într-un raport Juraj Kotian, co-director de cercetare macro/fixed income ECE în cadrul Erste Group.

Toate aceste perspective optimiste se aplică însă doar ţărilor care au reuşit să treacă într-o condiţie relativ bună de primii ani ai recesiunii. ţările de la "periferia" Zonei euro (Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania sau Italia), au o situaţie problematică, iar vulnerabilitatea lor este mult prea mare pentru a face planuri viitoare. Ele ar trebui să se concentreze mai întâi pe rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă acum, arată specialiştii Erste.

CITEŞTE ŞI: Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu

18 October 2011