Ţara noastră a încheiat un acord stand-by pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Uniunea Europeană, un miliard de euro de la Banca Mondială şi un miliard de euro de la BERD şi alte instituţii financiare internaţionale.

România a împrumutat 19.95 miliarde de euro de la FMI, UE, Banca Mondială şi BERDJeffrey Franks, liderul delegaţiei FMI la Bucureşti, a declarat astăzi că pachetul financiar stabilit cu autorităţile române va permite ajustarea graduală a deficitului bugetar.

Băncile trebuie să promită că nu scot banii din ţară

În ceea ce priveşte sectorul bancar, Franks a declarat că vor fi purtate discuţii cu BNR, în ceea ce priveşte activităţile de supraveghere a băncilor comerciale.

După cum au declarat şi autorităţile române, o parte din banii împrumutaţi vor merge în rezervele Băncii Centrale, astfel încât băncile comerciale să îşi poată retrage o parte din rezervele minime obligatorii, crescând astfel lichiditatea pe piaţă.

Totuşi, pentru a fi siguri că banii nu ies din ţară, pentru a merge la băncile-mamă din strainătate, BNR va trebui să încheie acorduri cu băncile comerciale, pentru ca sumele de bani să rămână pe piaţa din România.

De altfel, Jeffrey Franks afirmă că mâine urmează să aibă o întâlnire la Viena cu reprezentanţii marilor bănci, pentru a discuta această problemă. Din punctul său de vedere, băncile ar avea numai de câştigat de pe urma acestui acord, în acest fel putând fi relansată piaţa creditelor din România.

Totuşi, şeful delegaţiei FMI a declarat că rata inflaţiei ar trebui să reintre până la finele anului în banda ţintită de Banca Naţională a României, politica monetară urmând a fi relaxată atunci când condiţiile o vor permite.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în următoarele săptămâni, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

25 March 2009