Anul acesta va urma o stabilizare a industriei de construcţii, după ce, în ultimii doi ani, s-au înregistrat scăderi de 15% anual. O creştere a pieţei este estimată abia pentru anul 2012, dacă se vor suplimenta fondurile pentru infrastructură şi autostrăzi, conform unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR.

Piata constructiilorStabilizarea pieţei pentru 2011 şi creştere pentru 2012, acestea sunt estimările făcute de specialiştii polonezi. Mai mult de atât, este precizat în analiză că România este una dintre cele mai promiţătoare pieţe de construcţii din Europa.

"În cursul acestui an ar trebui să se producă o stabilizare a pieţei, însă o creştere nu este probabilă înainte de 2012. Firmele de construcţii aşteptă cu nerăbdare licitaţiile publice şi lansarea unor proiecte mari. Fonduri substanţiale de la UE sunt disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii ţării, dar guvernului român îi va lua timp pentru a obţine expertiza necesară utilizării banilor în mod eficient. Creşterea pe piaţa construcţiilor ar trebui să revină începând cu 2012, fiind şi un an electoral, astfel că proiectele de infrastructură pentru transport şi construcţia de autostrăzi ar trebui să primească fonduri suplimentare. Pe termen mediu şi lung, România rămâne una dintre cele mai promiţătoare pieţe de construcţii din Europa", se precizează în analiza PMR.

Companiile din domeniu deja iau măsuri pentru creşterea producţiei

Anticipând viitoarea creştere din piaţă, producătorii de materiale de construcţii, în special de ciment, au reînceput să investească de curând în diferite sisteme de mărire a capacităţii de producţie.

România a fost, în urmă cu câţiva ani, cel mai bun performer în domeniul construcţiilor din regiune, cu o producţie în creştere cu 20-30% de la an la an, potrivit PMR.

Dacă înainte de criză, România era cea mai activă ţară din regiune în ceea ce priveşte domeniul construcţiilor, acest lucru s-a schimbat odată cu începerea recesiunii. Începând cu 2009, producţia a scăzut cu 15%, cu o micşorare asemănătoare în 2010, arată datele companiei poloneze.

"Înainte de începerea crizei, industria românească de construcţii a fost una dintre cele mai vibrante din Uniunea Europeană, dar acest lucru s-a schimbat dramatic în 2009, atunci când producţia de profil a scăzut cu 15%, cu o reducere similară în 2010. Scăderea pieţei a fost cauzată în principal de reducerea fluxului de capital străin şi de lipsa de finanţare pentru proiecte în curs de derulare şi pentru cele noi. Cea mai abruptă reducere din 2010, de mai mult de o treime în comparaţie cu anul precedent, s-a constatat pe segmentul construcţiilor rezidenţiale, în condiţiile reducerii de 3% în sectorul ingineriei civile", potrivit PMR.

Mai puţine firme de construcţii, dar care oferă salarii mai mari.

Această reducere a activităţii din sectorul construcţiilor s-a reflectat şi în numărul societăţilor de profil - în 2010, numărul acestora a scăzut cu 9,1%. Vestea bună este că tot în 2010, s-a înregistrat o uşoară creştere a salariului mediu lunar.

"În ultimii doi ani au existat multe falimente, în special ale întreprinderilor mici, din cauza lipsei de proiecte şi a întârzierilor în efectuarea plăţilor pentru lucrările de construcţie efectuate. Numărul de salariaţi din industria de construcţii a scăzut cu 8,5% anul trecut, în comparaţie cu anul 2009, la 317.200. Cu toate acestea, a existat o uşoară creştere a salariului mediu lunar în construcţii în 2010, la 1.580 lei pe lună (377 euro)", se mai spune în studiu.

În primele luni ale acestui an, activitatea din construcţii a continuat să scadă cu 4,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, adaugă reprezentanţii companiei poloneze, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

14 July 2011