Îngrijirea unei gospodării nu este deloc o treabă ușoară, iar noul an poate fi un moment ideal pentru câteva hotărâri care ar putea ușura treaba unui proprietar. Nu este nevoie de schimbări mari - lucruri aparent banale, precum achitarea ratei la timp sau consumul responsabil de apă și energie sunt schimbări mici, cu efecte importante pe termen lung și la scară largă. În alte cazuri, ajustarea creditului ipotecar poate fi o soluție de economisire care, deși cere un efort inițial considerabil, aduce rapid beneficii mari.

36087-2015.jpgCreditele ipotecare sunt un rău necesar, fiind adesea o adevărată povară pentru proprietari. Aceștia trebuie să țină cont de faptul că există întotdeauna posibilitatea refinanțării împrumutului în condiții mai avantajoase. Iar pentru cei care au ales dobânda variabilă, ar fi o idee trecerea la o dobândă fixă.

Trecerea la dobândă fixă este absolut necesară, pentru cei care își doresc stabilitate financiară, predictibilitate. Dacă ar exista o singură schimbare posibilă pe care proprietarii acestor credite să o facă în nou an, le-aș recomanda trecerea la dobândă fixă. Este cea mai mare favoare pe care pot să și-o facă. Chiar dacă un credit cu dobândă fixă este mai scump decât unul cu dobândă variabilă, el poate proteja de pagube uriașe, eliminând riscul valutar”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Monica Ariton, finance advisor Wise-Advise.

Achitați ratele la timp

Achitarea ratelor pare întotdeauna un eveniment numai bun de amânat. Cu toate acestea, este importantă rigurozitatea, la acest aspect. Achitarea la timp a dărilor către bancă este utilă pe termen lung, în eventualitatea în care veți mai contracta un credit, la un moment dat. Istoricul clientului poate convinge băncile să îi ofere dobânzi mai mici, dacă este vorba de un client care a dovedit seriozitate, sau, din contră, tarife mai mari pentru clienții al căror dosar indică risc la plată.

Nu vă lăsați descurajați dacă o bancă nu acceptă dosarul pentru refinanțare. Nici dacă altă bancă nu vă oferă condițiile pe care le așteptați. Oferta este mare. Căutați până când găsiți oferta cea mai apropiată de nevoile personale. Sau folosiți un broker bancar. Aceștia pot obține dealuri mult mai bune cu băncile, în virtutea cunoștințelor pe care le dețin, precum și a relației cu instituțiile financiare”, mai spune Monica Ariton, finance advisor.

Plățile suplimentare pot reduce perioada de creditare cu ani întregi

Toată lumea vrea să scape cât mai repede de credit, dar puțini sunt cei care vor sau pot să facă acest lucru. Achitarea unei sume suplimentare lunar, la momentul la care se plătește rata, poate scădea și ani întregi de la scadența finală. Nu trebuie să fie sume mari. Chiar și economisirea a 10 lei săptămânal poate conduce la o rată achitată în plus, în fiecare an.

Acesta este anul în care conductele trebuie verificate, reparate și, eventual, schimbate

Verificarea și izolarea conductelor sunt două lucruri pe care nimeni nu pare să le facă până când acestea cedează. Este drept, accesul este dificil, efortul este mare, iar cheltuielile aferente pot părea mereu inutile. Cu toate acestea, izolarea și menținerea conductelor în stare optimă poate îmbunătăți eficiența sistemelor de încălzire și răcirea cu până la 20% și poate aduce economii de peste 800 de lei/an, potrivit unui studiu Energy Star. Cum conductele sunt adesea ascunse în pereți, tavane, poduri sau spații foarte înguste, izolarea și repararea acestora poate fi foarte dificilă și consumatoare de timp. Dacă nu puteți ajunge la toate țevile, concentrați-vă pe cele care sunt accesibile.

Calitatea aerului, în interiorul locuinței: o prioritate pentru 2015

Aerul din interiorul locuinței este una dintre cele mai mari amenințări de sănătate, potrivit Agenției de Mediu din SUA. Asta pentru că este plin de potențiali contaminanți precum praf, ciuperci, polen și virusuri. Problema este cu atât mai mare iarna, când ușile și ferestrele sunt închise mai mereu. Pentru a rezolva această problemă, aparatele de încălzire/răcire trebuie curățate permanent iar filtrele trebuie schimbate conform indicațiilor.

  • Bucătăriile și băile ar trebui aerisite mai des decât restul locuinței, pentru a elimina mirosurile, fumul și umiditatea excesivă
  • Asigurați-vă că sistemele de ventilație elimină aerul folosit în exteriorul casei, nu în pod sau între grinzile tavanului
  • În cazul șemineelor sau al cuptoarelor, folosiți lemn în loc de produse din lemn presat, care conțin formaldehidă
  • Folosiți purificatoare de aer

Faceți un buget de îmbunătățire a locuinței

Crearea unui buget de îmbunătățire a locuinței poate crea un angajament de mobilizare la treabă. În acest fel, veți ști exact ce anume trebuie schimbat sau reparat, puteți face o estimare de preț, puteți afla care este suma necesară de economisit lunar, precum și momentul oportun pentru a face aceste schimbări. Pe această listă se pot include atât lucrările mari, precum repararea acoperișului, precum și schimbarea electrocasnicelor vechi, de exemplu.

În  orice context, nu este recomandat rabatul de la calitate. Nici de la calitatea muncii depuse, nici în cazul materialelor. Cu cât mai conștiincios făcută lucrarea, cu atât va trece mai mult timp până la următoarea intervenție.

CITEȘTE ȘI:

29 December 2014