Rezerva de gaze se va privatiza fără investitor strategic
Adevarul - 06.02.2006
 

Guvernul schimbă strategia de privatizare a Romgaz. Nu prin vânzarea a 51 la sută din acţiuni către un investitor strategic, aşa cum s-a făcut la Petrom, ci pe baza unei variante pe care consultantul - Credit Suisse First Boston - Linklaters şi FRAI - o va prezenta guvernului în termen de şase luni. Rezervele de gaze ale României sunt de circa 0,12 trilioane mc, cu o producţie anuală de 6 mld. mc la Romgaz şi 6 mld. mc la Petrom.

Patrimoniul Romgaz - neclar

Decizia guvernului de a nu privatiza Romgaz printr-un investitor strategic a fost luată în urma prezentării unui memorandum din partea Ministerului Economiei, din care reiese că vânzarea către un investitor strategic a pachetului majoritar este în defavoarea statului român. Memorandumul are la bază aceeaşi poziţie pe care ministrul Codruţ şereş şi-a exprimat-o şi în luna noiembrie 2005: "Privatizarea Romgaz se va face pe alte principii decât privatizarea Petrom. Nu-mi place blocarea redevenţei pe o perioadă atât de mare de timp. Spre deosebire de Petrom, care are rafinării şi distribuţii, Romgaz are o activitate clară - rezerve, extracţie şi depozitare".

Situaţia nu este însă atât de clară la Romgaz, mai ales în privinţa capacităţilor de înmagazinare. Teoretic, aceste depozite au o capacitate de 3,2 miliarde mc de gaze şi sunt vitale pentru o ţară ca România, unde sezonul rece durează şase luni pe an. "Patrimoniul Romgaz trebuie clarificat. Depozitele naturale, în care se injectează gazul vara, când consumul este mic, aparţineau până acum şase ani unei companii distincte - Depogaz. Aceasta ar trebui reînfiinţată, pentru a acorda servicii egale celor trei operatori: Transgaz, Romgaz şi Distrigaz", susţine Radu Berceanu, deputat PD, fost ministru al industriilor.

România, 1% din gazele lumii

Pentru privatizarea Romgaz va exista o comisie de evaluare a rezervelor care, în mod cert, vor rămâne confidenţiale. În statistici, figurăm cu o rezervă de 1% din gazele lumii. Acest procent reprezintă atât gazele de sondă ale Petrom, cu o producţie de 6 mld. mc/an, cât şi ale Romgaz, cu o exploatare tot de 6 mld. mc/an. România are un mic rol într-o producţie a Europei, care, la rândul său, nu se exprimă prea mult dincolo de propria zonă. Rezervele actuale ale României sunt de aproximativ 0,12 trilioane mc şi par infime comparativ cu 175,78 mld. mc cât există, în total, în lume


Elena Parvu
Adevarul
 

6 February 2006