Producătorul de uşi de garaj şi rulouri MCA a anunţat că va investi în dezvoltarea unui segment de producţie de uşi secţionale cu celule fotovoltaice, care vor capta energia solară, asigurând necesarul de energie pentru întreaga locuinţă.

22572-usa_garaj_cu_celule_fotovoltaice_25d99cc3e7.jpgSistemul fotovoltaic poate fi legat la sistemul public energetic, astfel încât să aibă doar rolul de a contribui la alimentarea cu energie a clădirii, sau poate să fie de sine stătător, caz în care poate îndeplini rolul de furnizor total de energie, asta în contextul în care uşile secţionale pot ocupa până la 50% din suprafaţa faţadei unei clădiri.

Celulele fotovoltaice sunt de două tipuri: siliciu cristalin şi film organic. Acesta din urmă se poate aplica pe aproape orice suprafaţă, fiind şi mult mai ieftin, doar 80 dolari/mp. Mai mult, până în 2014 filmul organic ar putea să coste numai 35 dolari/mp, se arată în estimările National Renewable Energy Laboratory.

În prezent, energia realizata din resurse regenerabile reprezintă doar 9% din consumul total la nivel mondial, iar obiectivul pentru anul 2020 este de a se ajunge la 16%, potrivit The Energy Information Administration.

Cei şapte miliarde de oameni de pe planetă consumăm energia produsă în 16.000 de centrale electrice cu cărbuni, respectiv 18,7 terawaţi, cum arată datele pe anul 2010. În ritmul actual de dezvoltare, în 2030 vom avea nevoie, potrivit estimărilor, de 30 de terawaţi. Pentru a-i obţine ar fi necesare încă 11.000 de centrale convenţionale.

MCA a realizat o cifră totală de afaceri de 6,5 milioane de euro în 2010 şi, până la finalul acestui an ţinteşte un rulaj de 10 milioane de euro. Producătorul are o fabrică la Jilava, cu o capacitate de 10.000 unităţi anual şi o reţea de distribuţie proprie de 1.000 de dealeri.


Sursa

9 December 2011