Constructorii de green building, singurii care realizeaza vanzari off plan in proportie de 70%.

19612-avalon2.jpgPe o piata in care dezvoltatorii inca se chinuiesc sa vanda apartamente din stocul construit in anii trecuti, unele companii au inceput proiecte noi, vandute off plan (inainte de finalizare) in proportie de 70%, un grad de vanzare care ar face invidios pe orice investitor imobiliar. Secretul succesului pe o piata cu deficit de clienti este simplu - casa verde. Ozone Homes este unul dintre pu­tinii dezvoltatori care propune si pro­mo­veaza cladiri verzi de locuit in Ro­mania. „Initial, toti cei care ne abordau declarau ca vor sa faca o diferenta in felul in care traiesc, dar nu au fost dispusi sa faca schimbarea din cauza costurilor mai mari fata de constructiile traditionale. Acum, ca am lansat primul proiect in Bucuresti, am reusit sa vin­dem 70% din locuinte off plan, rezultat care depaseste mult asteptarile noastre. Dupa ce vom finaliza etapa I, nu cred ca vom avea nicio problema in vanzarea celorlalte faze de proiect, deoarece clientul obtine o casa verde, pe bani mai putini, cu costuri de utilizare mai mici, dar cu finisaje mai bune", spune Andrew Prelea, CEO Ozone Homes. Compania dezvolta in zona Pipera-Tu­nari un ansamblu rezidential (Avalon Residence) format din trei blocuri de locuinte P+1, totalizand 38 de aparta­men­te cu doua si trei camere.

Originea preocuparilor

Directiva 20/20/20 a Uniunii Euro­pene aprobata in aceasta primavara sta­bileste tinte clare in domeniul eficientei energetice care ar trebui atinse pana in anul 2020 la nivel european. Indicativul 20/20/20 se traduce prin asumarea de catre toate tarile membre UE a unor actiuni care sa reduca cu 20% consumul de energie si cu 20% emi­siile de CO2 si sa duca la utilizarea a 20% din energia produsa din surse rege­nerabile. In Romania, aceasta directiva a trecut in mare parte neobservata, iar in sectorul constructiilor, care reprezinta cel mai mare „contributor" la poluarea cu CO2 si risipa energetica, singurele actiuni notabile au fost cele care au stimulat montarea de panouri fotovo­l­taice pentru incalzirea apei menajere la locuinte unifamiliale si izolarea blo­curilor vechi de apartamente. In sectorul construc­tiilor rezidentiale constructia de case verzi este foarte redusa.

„Intelegerea noastra despre piata este ca atat timp cat nu exista nici un cost suplimentar, publicul larg are o atitu­di­ne serioasa fata de ideea cladirilor verzi. Cu toate acestea, exista o rezistenta mai degraba istorica fata de casele verzi. Noi am cheltuit resurse in ultimii trei ani incercand sa dezvoltam un produs care sa ne permita sa oferim o solutie pentru constructii sustenabile la un cost accesibil pe piata locala. Din acest punct de vedere astazi nu mai exista nicio scuza pentru a nu construi cladiri verzi. Totusi, sa schimbi mentalitatea in Roma­nia este cel mai dificil lucru", declara Andrew Prelea. Publicul larg prefera vechile tehnologii in constructiile rezidentiale, si la fel de greu se modifica si modul de gandire al specialistilor.

„Ceea ce oamenii trebuie sa invete este ca in cazul caselor se aplica aceleasi criterii ca si la autovehicule. Masinile noi consuma de doua-trei ori mai putina benzina, sunt mai sigure si mai rapide fata de masinile vechi. Totodata, raportat la veniturile clientilor sunt si mai ieftine fata de masinile din generatii anterioare. Tehnologiile in domeniul constructiilor au facut progrese similare in domeniul eficientei, sigurantei si longevitatii in exploatare si trebuie sa fie puse in apli­care si aici, in Romania", crede An­drew Prelea. Asta explica de ce in blocurile de locuinte construite in prezent in Roma­nia nivelul de utilizare a instalatiilor si teh­nologii care sa contribuie la redu­cerea consumului de energie si a emi­siilor de CO2 este scazut.


Sursa

7 July 2011