In vremurile bune ale pietei imobiliare, avocatii de business specializati in imobiliare aveau o vacanta de Craciun foarte scurta, iar febra semnarii unor tranzactii ajungea sa se prelungeasca si pana aproape de Anul Nou.

"Anul 2009 a fost mult mai linistit din acest punct de vedere, dar lucrurile incep sa se miste iarasi, chiar daca nu mai sunt premise pentru o intoarcere a pietei la frenezia trecuta. In 2003 asistam vanzarea Opera Center pe... nici nu mai stiu cat era, 25 de milioane de dolari?", incearca avocatul Francisc Peli sa isi aduca aminte de prima tranzactie imobiliara de referinta de la noi, cumpararea cladirii de birouri Opera Center din Bucuresti de catre fondul CA Immo pentru 26,5 milioane de dolari.

Rememorarea acelui moment este un punct firesc intr-o discutie despre nivelul actual al pietei de investitii, unde tranzactiile cu cladiri de birouri sau centre comerciale se masoara in sume de ordinul zecilor de milioane de euro, sume relativ mici daca sunt comparate cu recordurile de sute de milioane din 2007 si 2008.

Avocatii specializati in real estate si activitatea lor pot fi un bun exemplu despre cat de dramatic s-au schimbat lucrurile in ultimul an. Implicati uneori alaturi de unii investitori inca de la inceputul unei tranzactii sau al unui proiect imobiliar - cum ar fi intregul ciclu de gasire a unui teren, cumpararea lui, obtinerea finantarii bancare, construirea si vanzarea proiectului catre un investitor - avocatii de business au fost parte activa a iuresului imobiliar transpus in sute de proiecte anuntate si incepute si prin tranzactii record. Iar perioada nefasta de la declansarea crizei le-a schimbat si lor viata.

"De la jumatatea lui 2008, chiar si noi, avocatii, am avut un pic mai putin de lucru. Ultimul Craciun a fost mai relaxat daca facem comparatie cu perioada dinainte, dar este in continuare mult de munca", declara Gabriel Biris, managing partner al casei de avocatura Biris Goran si unul dintre avocatii cu o mare experienta in imobiliare.

Biris, care a fost implicat in mai multe tranzactii - cea mai importanta fiind recordul local, vanzarea Upground in 2008 catre Deutsche Bank, intr-o tranzactie estimata la 340 de milioane de euro -, spune ca "se mai misca ceva" in piata de investitii, insa pe proiecte foarte specializate, cum ar fi cele logistice.





Sursa

5 April 2010