Suprafata destinata cercetarii stiintifice in agricultura s-a redus considerabil din 1990, cand era de 160.000 ha la 35.600 ha in 2010, manifestandu-se un fenomen de solicitari de terenuri de catre persoane care nu au drepturi de proprietate pentru suprafetelor respective, potrivit ASAS.

sursa:wall-street.ro"In prezent, se manifesta pregnant o actiune intensa de diminuare a fondului funciar administrat de unitatile de cercetare agricola, invocandu-se motivul reconstituirii dreptului de proprietate. Solicitarile de teren se fac pentru persoanele care nu au avut niciodata proprietati in actualele perimetre administrate de unitatile de cercetare, iar localizarea acestor suprafete cerute se pretinde a se face de-a lungul soselelor, pe traseele viitoarelor autostrazi", a declarat intr-o conferinta de presa, presedinele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), Gheorghe Sin, citat de NewsIn.

Potrivit lui Sin, in anul 1990, ASAS avea in subordine 121 de unitati de cercetare care detineau 160.000 ha, in prezent, numarul acestora scazand la 56 de unitati de cercetare si alte 12 in coordonare.

Presedintele ASAS a adaugat ca incalcarea legilor se face de catre Comisiile locale si judetene de fond funciar, care solicita terenuri pentru persoane fara drepturi de proprietate pe suprafetele folosite de unitatile de cercetare, care sunt protejate de lege.

De asemenea, potrivit lui Sin, aceste comisii solicita terenuri chiar din mijlocul suprafetelor de cercetare, in contextul in care in mod legal repunerea in drepturile de proprietate se face asupra terenurilor de la marginea suprafetelor aflate in administrarea unitatilor de cercetare.

"Ei vor chiar in curtea institutiilor si solicita in instanta, iar uneori instanta le da drept de proprietate chiar si asupra terenurilor de sub cladiri", a explicat Sin. Astfel, reprezentantul ASAS a mentionat ca aceste "solicitari ilegale" din domeniul public al statului afecteaza grav activitatea de cercetare si intarzie adoptarea legii cercetarii agricole, care reglementeaza patrimoniul, organizarea si functionarea unitatilor de cercetare agricola.


Sursa

25 February 2010