Administratorii centrelor comerciale din Bucuresti reduc substantial chiriile retailerilor care sunt in prag de faliment pentru a-si pastra spatiile ocupate, deoarece gasesc tot mai greu inlocuitori. Acest aspect face ca gradul de neocupare in cadrul mall-urilor din zonele periferice sa fie la un nivel de 10-15%.

4048-retail.jpg"Centrele comerciale de categoria a doua, aflate la periferie, au in medie un grad de neocupare real de 10-15%. Spre exemplu, noi avem cativa clienti de care stim ca mor si carora le-am redus chiriile mai mult de jumatate.

Ei, oricum, mor, insa prefer sa ii mai tin acolo pana gasesc inlocuitori, pentru ca nu vreau sa las spatiul neocupat", a declarat pentru Business Standard Razvan Gheorghe, managing director al companiei de consultanta Cushman&Wakefield, unul dintre principalii administratori de centre comerciale din Romania.

Profilul retailerilor care fac pasul spre faliment este descris in principal de afacerile de familie facute oportunistic sau care au luat francize scumpe pe care acum nu le mai pot plati.

"Am avut cateva cazuri izolate de unu-doi retaileri locali pe care am fost nevoiti sa ii inlocuim, dar noi ne-am bazat inca de la inceput pe brandurile puternice, in principal cele internationale, care ne sustin mall-urile. Pana acum nu au solicitat renegocierea chiriei, pentru ca am practicat chirii mici de la inceput.

Totodata, avem avantajul ca nu avem concurenta importanta in orasele in care suntem prezenti. Nu e ca in Bucuresti", a mentionat Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group, care detine cea mai mare retea de centre comerciale din tara - cu o suprafata construita totala de 346.000 mp. Cele mai afectate, din perspectiva ratei de neocupare, sunt mall-urile ce s-au deschis de curand sau care urmeaza sa se

inaugureze in urmatoarea perioada. In cazul acestora, rata de neocupare este de minimum 20%. Grand Arena, mall-ul care s-a deschis recent in cartierul Berceni din Capitala, are doar 80 de magazine din totalul de 180 anuntate. Reprezentantii companiei au spus ca in urmatoarele doua luni urmeaza sa se mai amenajeze alte aproximativ 50 de magazine, rata de neocupare fiind de 20%.

Un alt centru de retail care urmeaza a fi lansat in toamna acestui an, Mega Design Outlet, se confrunta cu aceleasi probleme. "Ultima data stabilita pentru deschidere a fost luna aprilie a acestui an, dar retailerii nu erau gata.

Acestia s-au extins prea mult si au inceput sa-si regandeasca planurile de extindere", a anuntat Chang S. Oh, managing directorul dezvoltatorului imobiliar american Mega Company. Prima faza a parcului de retail, care este inchiriata in proportie de 65%, va avea o suprafata construita de 16.000 de metri patrati.

"Intr-o piata normala, procentajul de inchiriere la deschidere este de 80%, dar acum nu suntem intr-o piata normala. Sper ca la deschidere sa avem o suprafata cat mai mare inchiriata", a spus Chang S. Oh.

Sursa

9 April 2009