Restrictii la credite
Evenimentul Zilei - 22.09.2005
 

BNR da vina pe importuri

Scuza BNR pentru restrictiile draconice impuse creditului in valuta este deficitul de cont curent foarte mare. Analistii economici sunt sceptici, argumentand ca mai putine credite nu inseamna mai putine importuri.


„Cresc creditele ipotecare, dar din pacate nu a crescut foarte mult numarul de case noi. Doar s-au schimbat proprietarii. Noul proprietar a cojit peretii, a demolat, a facut amenajari, a facut PIB. Varul e nemtesc, gresia italiana. Daca faceti o socoteala exacta, creditul ipotecar a impins inainte un anumit tip de consum. Consumul stimuleza productia, dar a altora”, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.
El a explicat ca BNR a decis limitarea creditelor in valuta de teama ca acestea alimenteaza importuri prea mari. „BNR nu poate sta pasiva la o crestere cu 140% a creditelor de consum in valuta, in perioada iulie 2004-iulie 2005”, a mai spus Vasilescu. Noile norme interzic bancilor comerciale sa mai acorde credite in valuta daca volumul acestora a depasit triplul fondurilor proprii. „Masura de temperare a creditului in valuta luata de Consiliul de Administratie al BNR este temporara, pana cand oferta romaneasca va fi capabila sa absoarba cererea”, a declarat Adrian Vasilescu.


Analistii economici nu prea cred in argumentele lui Vasilescu. „Mi se pare o abordare simplista. Are dreptate in proportie de 20%. Deficitul de cont curent nu e provocat doar de cererea persoanelor fizice. Este rezultatul faptului ca nu exportam suficient, ca nu atragem investitii. Limitarea creditului de consum ar putea sa ajute contul curent in proportie de 10%. Trebuie sa facem mult mai mult, sa stimulam exporturile si sa atragem capital”, a afirmat Matei Paun, analist la BAC Investment.
„Pericolul este simptomul de supraincalzire a economiei. Acesta nu va fi rezolvat prin mutarea interesului de pe creditul in valuta pe cel in lei. Daca se va pastra cresterea creditului, simptomele legate de supraincalzire vor persista, cererea agregata ramanand neschimbata.
Cresterea TVA s-ar fi adresat acestei probleme, precum si o politica fiscala mai restrictiva”, apreciaza Radu Craciun, analist la ABN Amro. (Raluca Barbuneanu, Alina Cozma)

Mai putine tranzactii pe piata imobiliara

Piata tranzactiilor imobiliare din Romania insumeaza anual intre trei si sase miliarde euro, estimeaza analistii de profil, valoare comparabila cu deficitul comercial din primele sapte luni. Statisticile oficiale arata insa ca, in ultimele luni, febra imobiliara s-a mai calmat dupa ce, pe fondul saraciei ofertei, preturile au atins cote uriase, greu de digerat chiar si de marii investitori.

Investitii in scadere

Cel mai recent raport al CB Richard Ellis arata ca investitiile pe piata de profil au inregistrat o usoara scadere in prima jumatate a anului. Daca in perioada similara din 2004 s-au vandut sapte cladiri de birouri, acestea fiind cele mai semnificative investitii de pe piata, anul acesta s-au tranzactionat doar doua de acest gen. Specialistii CBRE explica aceasta descrestere invocand lipsa ofertelor si scaderea rentabilitatii spatiilor de birouri (in Europa Centrala si de Est, media este de 8%), piata spatiilor de retail anuntandu-se ca noua locomotiva a sectorului imobiliar.

Construim scump

Statisticile nu arata mai bine nici in ce priveste tranzactiile cu locuinte ori terenuri. „In ultimii doi-trei ani, au fost zone unde casele si terenurile s-au scumpit cu 400-500%. Preturile nu vor scadea decat atunci cand se va construi suficient de mult”, spune Radu Zilisteanu, director la Intermedias. Estimarile oficiale indica un necesar de un milion de noi locuinte, dar acestea nu vor reusi sa concureze cu preturile vechilor apartamente. „Acum, se construieste cu 700-800 euro/mp, iar pretul de vanzare este cuprins intre 1.200-1.400 euro/mp. Luand in calcul si TVA, noile case nu au cum sa fie mai accesibile la pret decat locuintele vechi”, a spus Razvan Iorgu de la Eurisko Consulting.

Bancile vor duce lipsa de clienti

Cum saptamana viitoare vor intra in vigoare si restrictiile bancii centrale privind creditarea, si mai putini vor fi cei care vor reusi sa-si cumpere o noua locuinta. Dupa cum a precizat Razvan Iorgu, un apartament sau o casa abia construite costa fara probleme 150.000 euro, astfel incat venitul lunar al unui roman care doreste sa imprumute de la banca aceasta suma ar trebui sa fie de cel putin 2.000 euro. „Din cauza preturilor ridicate, clientii nu mai cumpara case gata facute, ci terenuri in afara orasului. Asteapta sa se dezvolte infrastructura si apoi incep constructia”, a adaugat acesta.


Eryka Lang - Evenimentul Zilei

22 September 2005